Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İnsülin Direnci ve Tedavisi

İnsülin direnci, vücutta insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, öğün sonrası uyku hali, tatlı krizleri, cilt koyulaşması, aşırı tüylenme ve adet düzensizliği gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İnsülin direnci, aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam, obezite ve genetik faktörler gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavi için yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme ve egzersiz önerilmektedir.

Yayın Tarihi: 25.10.2023 06:14
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İnsülin Direnci ve Tedavisi

İnsülin direnci nedir?

İnsülin vücutta farklı süreçlere dahil olan bir hormondur. Hem karbonhidratların metabolize edilmesine ve hücrelerde enerji için glikoz depolanmasına hem de yağ, protein ve bazı minerallerin kullanılmasına insülin hormonu yardımcı olur. Bu hormunun en önemli görevi kan dolaşımında bulunan şekerin hücreler tarafından alınmasını ve kullanılmasını sağlamaktır. Ancak günümüzde insülin direnci olan çok sayıda insan bulunmaktadır.

İnsülin direnci belirtileri nelerdir?

Bir kişide insülin hormonuna karşı direnç gelişimi sonrasında öğün sonrası uyku hali yaşanabilir. Bu kişiler sık acıkıp tatlı krizlerine girebilir. Ciltlerinde koyulaşma gözlemlenebilecek olan bu kişilerde aşırı tüylenme gibi şikâyetler de görülebilir. İnsülin direnci yüzünden kadınlarda adet düzensizliği de meydana gelebilir.

İnsülin direnci nedenleri nelerdir?

İnsülin direnci aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam, obezite ve genetik faktörler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir.

İnsülin direnci tedavisi nasıl yapılır?

İnsülin direncinin başlıca tedavisi yaşam tarzı değişiklikleridir. Öğün aralarının 3-4 saat kadar olduğu dengeli bir beslenme programı ve kalori kısıtlaması ile kilo kaybı sağlanmalıdır. Hızlı kilo vermeyi sağlayan şok diyetlerden kaçınılmalıdır. Egzersiz yapmak da insülin direncinin tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Haftada en az 150 dakika egzersiz yapılmalı ve her bir seans en az 30 dakika devam etmelidir.