Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İşlenmiş Gıdalar Sigara Kadar Zararlı

Bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların obeziteyle mücadelede “bağımlılık yapıcı” olarak nitelendirerek uyarılarda bulundu. Yapılan araştırmada, işlenmiş et ve abur cuburun; alkol, tütün veya kumar kadar bağımlılık yapıcı olabileceği ve bunu yansıtacak şekilde vergilendirilmesi ve etiketlenmesi gerektiği ortaya koydu. Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların reklamlarının kısıtlanması için daha sıkı düzenlemeler ve bunların zararlı etkileri konusunda uyarıda bulunan yeni yönergeler yapılması gerektiğini dile getirdi. Aşırı işlenmiş gıdaların (UPF) vergilendirilmesi ve etiketlenmesinin, tüketimini azaltmak için bağımlılık derecesine göre yapılması gerektiği savunuldu.

Yayın Tarihi: 12.10.2023 07:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İşlenmiş Gıdalar Sigara Kadar Zararlı

Bilim insanları açıkladı

Bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaları obeziteyle mücadelede “bağımlılık yapıcı” olarak nitelendirerek uyarılarda bulundu. ABD, Brezilya ve İspanya’dan gıda uzmanları tarafından yapılan bir araştırmadan şok sonuçlar ortaya çıktı.

Yapılan araştırmada, işlenmiş et ve abur cuburun; alkol, tütün veya kumar kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini ve bunu yansıtacak şekilde vergilendirilmesi ve etiketlenmesi gerektiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, “tüm gıdaların bağımlılık potansiyeline sahip olmadığını” ancak aşırı işlenmiş gıdaların (UPF) bileşiminin “beyin ödül sistemlerini” bozabileceği ve bağımlılık yaratabileceği anlamına geldiğini ifade ettiler.

Uzmanlardan uyarılar

Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların reklamlarının kısıtlanması için daha sıkı düzenlemeler ve bunların zararlı etkileri konusunda uyarıda bulunan yeni yönergeler yapılması gerektiğini dile getirdi.

Önceki araştırmalar da aşırı işlenmiş gıdaları kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabetle ilişkilendirmişti.

Aşırı işlenmiş gıdalar bağımlılık yapabilir

Bir grup gıda uzmanı, işlenmiş et ve abur cubur gibi gıdaların, alkol veya kumar gibi bağımlılık yaratabileceğini ve bunun sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, aşırı işlenmiş gıdaların (UPF) vergilendirilmesi ve etiketlenmesinin, tüketimini azaltmak için bağımlılık derecesine göre yapılması gerektiğini savunuyor.

UPF’lerin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabet gibi hastalıklara yol açabileceği de önceki araştırmalarla gösterilmişti.

Yeni araştırma sonuçları

ABD’deki Michigan Üniversitesi’nden araştırmacıları önceki yıllarda işlenmiş yiyeceklerin nikotin ile aynı bağımlılık standartlarını karşıladığını belirtip, bu tip gıdaların pazarlanmasına kısıtlamalar getirilmesi çağrısı yapmıştı.

Küresel ölçekte yapılan yeni bir araştırmaya göre de aşırı işlenmiş gıda bağımlılığının yetişkinlerin yüzde 14’ünü bağımlı hale getirdiğini ortaya koydu. İngiliz Tabipler Birliği’nin akademik dergisi “BMJ”de yayınlanan 36 farklı ülkeden 281 çalışmanın analizinde, “aşırı işlenmiş gıda bağımlılığının” çocukların da yüzde 12’sinde görüldüğü belirtildi.

Uzmanlardan uyarılar

Uzmanlar, 7 yetişkinden 1’inin ve 8 çocuktan 1’inin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğu, bunun da onların tüketim üzerindeki kontrollerini kaybetmelerine ve çok fazla yemelerine neden olduğunu vurguladı.

Artık bazı insanların bu tür yiyecekleri tüketme şeklinin “madde kullanım bozukluğu tanısına yönelik kriterleri karşılayabileceğini” söyledi.

Akademisyenler, karbonhidrat ve yağ oranı yüksek bazı gıdaların resmi olarak “bağımlılık yapıcı” olarak sınıflandırılması halinde bunun sosyal, klinik ve siyasi politikalarda yapılacak değişiklikler yoluyla sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini açıkladı.

Araştırmacılar, “tüm gıdaların bağımlılık potansiyeline sahip olmadığını” ancak aşırı işlenmiş gıdaların (UPF) bileşiminin “beyin ödül sistemlerini” bozabileceği ve bağımlılık yaratabileceği anlamına geldiğini belirtti. Daha önceki araştırmalarda aşırı işlenmiş gıdaları kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, depresyon ve diyabete neden olabileceği ortaya konmuştu.