
Eşik Değerin Üzerindeki Rakamlar İyileşmeye İşaret Ediyor
İstanbul Sanayi Odası için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Mart ayında 50.9 değerini almıştı. Ancak nisanda sektördeki iyileşme kaydedilerek PMI 51.5'e yükseldi. Bu, Aralık 2021'den bu yana en belirgin iyileşmeyi gösteriyor. Nisan ayında birçok firma, talep koşullarındaki güçlenme sonucu yeni siparişler ve üretimde artış bildirdi. Bazı anket katılımcıları, şubattaki depremin ardından devam eden toparlanma nedeniyle iş yüklerinin arttığını belirtti. Yeni ihracat siparişleri ve üretimdeki artışlar mart ayına göre daha hızlı gerçekleşti.
Üretimde En Büyük Artış 20 Ayın Ardından Gerçekleşti
Birçok şirket Nisan ayında talebin arttığını belirtirken, bu durum yeni siparişler ve üretimin artmasını sağladı. Yeni siparişler alt endeksi Mart ayındaki 52.6 seviyesinden 52.8'e yükselirken, yeni ihracat siparişleri de 52.4 seviyesinden 54'e çıktı. İmalat sektöründe üretim 20 ayın en büyük artışını gerçekleştirdi. Bazı şirketler yeni siparişlerdeki artış ve deprem nedeniyle görülen aksamalar nedeniyle biriken işlerin 14 aydır ilk defa arttığını belirtti. Deprem nedeniyle görülen aksaklıklar en çok tedarik zincirlerini etkiledi.
Sektördeki Toparlanma İvme Kazandı
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "İmalat sektöründeki toparlanma Nisan'da ivme kazandı, yeni siparişler ve üretimdeki artış güçlendi ve satın alma faaliyetlerinde yeniden artışa yol açtı. Firmalar istihdamın da artmasını isterdi ancak emekliliği gelenler bunu zorlaştırdı" dedi. Harker, "Şubat'ta gerçekleşen deprem tedarik zincirleri ve firmaların ihtiyaç duyulan materyalleri edinebilmelerini etkileyerek sektör üzerinde etki sahibi olmaya devam etti. Bu nedenle, sürekli bir azalmanın ardından birikmiş işlerde artış görüldü" dedi.