
İzmit Körfezi'nde Biyoçeşitliliği Koruma Çalışmaları
İzmit Körfezi'nde gerçekleştirilen çalışma ile biyoçeşitliliğin korunması hedefleniyor. Şu ana kadar 170 hektarlık alandan dip çamuru bertaraf edildi.
Projede İlerleme Kaydedildi
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülen "İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi" kapsamında 2. etap çalışmaları devam ediyor. Toplam 468 hektarlık alanın temizlenmesi planlanan projede, 1. etapta 125 hektarlık alan başarıyla temizlendi.
Biyolojik Araştırmalar ve Ölçümler
Devam eden 2. etap çalışmalarında ise bugüne kadar 45 hektar alan temizlendi. Böylece projenin başlangıcından itibaren toplamda 170 hektar alan dip çamurundan arındırılmış oldu. Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM ile birlikte su kalitesini dört sensörle izleyerek oluşabilecek kirlilikleri erken tespit etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'ne ait "Yunus S" araştırma gemisi, biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri kapsamlı bir biçimde araştırıyor.
Toplumdan Büyük İlgi
Projenin yürütüldüğü alan, akademik kurum temsilcileri, yerel yönetim yetkilileri ve medya çalışanlarından oluşan toplam 3.500 kişi tarafından ziyaret edildi. Ziyaretler sırasında katılımcılara; dip çamurunun çevresel etkileri, uygulanan arıtma süreçleri ve projenin bölgesel ekosistem üzerindeki olumlu etkileri hakkında detaylı bilgiler verildi.
Bu proje, Bakanlık tarafından belirlenen 22 maddelik eylem planı çerçevesinde, deniz ekosisteminin sağlıklı bir şekilde korunmasını hedefleyen stratejilerle desteklenmektedir.
İzmit Körfezi'nde biyoçeşitliliğin korunması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında şu ana kadar 170 hektarlık alandaki dip çamuru bertaraf edildi.
İzmit Körfezi'nde biyoçeşitliliğin korunması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında şu ana kadar 170 hektarlık alandaki dip çamuru bertaraf edildi.