Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kahvaltı Saatinin Şeker Hastalığı Üzerindeki Etkisi

Kahvaltı saatlerinin şeker hastalığı üzerindeki etkisi araştırıldı. Yapılan çalışmalarda erken saatte kahvaltı yapanların şeker hastası olma ihtimallerinin azaldığı görüldü. Geç kahvaltı yapan veya hiç kahvaltı yapmayan kişilerin ise şeker hastalığı risklerinin arttığı belirlendi. Bu nedenle düzenli ve erken saatte kahvaltı yapılması öneriliyor.

Yayın Tarihi: 05.08.2023 05:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kahvaltı Saatinin Şeker Hastalığı Üzerindeki Etkisi

Kahvaltı Saatinin Önemi

Günün en önemli öğünü olarak belirtilen kahvaltı ile alakalı olarak çok çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Doktorlar kahvaltı saatlerine dair kritik bir uyarı yaptılar. Uzun yıllardır doktorların günün en önemli öğünü olarak bildirdikleri kahvaltı ile alakalı olarak çok çarpıcı bir özellik ortaya çıktı. ABD’de Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre kahvaltı saatleri şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hastalığına davetiye çıkarılıyor.

Kahvaltı Saati Kaç Olmalı?

Yapılan araştırmalara göre kahvaltı saati geciktirilmemeli. 10.000 kişinin katıldığı araştırmada her gün saat 08:00 ‘da kahvaltı yapanların 09:00’da kahvaltı yapanlara göre şeker hastası olma ihtimalleri 7 kat daha azalıyor. Kahvaltı öğününü geçiştirenlerin ise şeker hastası olma riskleri daha fazla oluyor. Bundan dolayı düzenli ve erken saatte kahvaltı yapılması gerekiyor.

Şeker Hastalığı Riski Neden Artıyor?

Kahvaltıyı geç yapanlar veya hiç yapmayanlar için şeker hastalığı riskinin neden yükseldiğine dair de tespit yapıldı. Buna göre kahvaltıyı erken yapanların kan şekerlerinde anormal değişiklikler olmuyor. Gün boyunca kan şekerleri belirli seviyede kalıyor. Ancak geç kahvaltı yapanların veya hiç yapmayanların kan şekerlerinde çok hızlı düşüşler ve yükselişler meydana geliyor.

Doktor Tavsiyesi Şart!

İnsan metabolizması oldukça farklı işleyen bir sistemdir. Bundan dolayı her insanda aynı durumlarda aynı sonuçlar çıkmayabiliyor. Kahvaltı saati ile alakalı olarak bilimsel bir tespit yapılsa da kişinin metabolizmasına göre bu etki değişebilir. Bunun için bir doktor tavsiyesi alınması öneriliyor. Doktor gözetiminden günlük öğünlerin planlanması çok daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.