Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Kalp Hastalıklarına Zemin Hazırlayan Besinler

Sağlıklı beslenme önemlidir. Ancak bazı besinler kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Beyaz ekmek, yağsız paketlenmiş atıştırmalıklar, konserve sebzeler, patates kızartması ve margarin gibi besinler kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 21:24
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Kalp Hastalıklarına Zemin Hazırlayan Besinler

Beyaz Ekmek

Ekmekler nişasta açısından zengindir. Bunlar reflü, şişkinlik ve kabızlık gibi mide sorunlarına neden olur. Beyaz ekmeğin lif ve protein oranı düşüktür. Bu nedenle sindirimi hızlandırır. Beyaz ekmek hızla sindirilerek emildiği için kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Beyaz ekmek kan şekerini hızla yükselttiği için hem kilo almanıza hem de kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan yaşam kaybı riskini artırır.

Yağsız Paketlenmiş Atıştırmalıklar

Azaltılmış yağdan daha da kötüsü, doğal olmayan bir şekilde sıfır yağdır. Yağ yerine birçok gram şekerin eklenmiş olabileceğini belirlemek için gıda etiketlerini ve içerik listelerini okuyun.

Konserve Sebzeler

Bazı konserve sebze ürünleri aşırı sodyum ilavesiyle paketleniyor, bu da tuzsuz bir sebzeyi işlenmiş bir atıştırmalıktan daha fazlasına sahip hale getirerek kalbe direkt zarar veriyor.

Patates Kızartması

Restoranlarda ve fast food mekanlarında derin yağda kızartılmış patateslerde bol miktarda yağ ve tuz bulunur ve bu da kalbiniz için kötü bir besindir. Bir çalışma, haftada 2 ila 3 kez patates kızartması veya patates kızartması yiyen kişilerin erken ölme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Kalp sağlığına faydalı zeytinyağıyla kendi fırında kızartılmış kızartmalarınızı yapmayı tercih edebilirsiniz.

Margarin

Margarin, katkı maddeleri ve doymuş yağlarla doludur. Tereyağının doymuş yağ oranı yüksek olduğunda bu da kötü kolesterolü yükseltir ve kalp hastalığını daha muhtemel hale getirir. Margarin tüketimi aynı zamanda damarlarda plak oluşturarak damar sertleşmesi sorununu beraberinde getirir. Margarin aynı zamanda bağışıklık sistemini zayıflatır ve şeker hastalığına zemin hazırlar. Margarini, kalp sağlığına yararlı tekli ve çoklu doymamış yağlar içeren zeytinyağı veya bitkisel yağ bazlı sürülebilir ürünlerle değiştirmeniz daha iyi olur.