
Uzman Kardiyolog Dr. Çağdaş Arslan'dan Kalp Krizi Hakkında Önemli Bilgiler
Uzman Kardiyolog Dr. Çağdaş Arslan, kalp krizinde erken müdahalenin kalp kasındaki riski azaltmaya çok büyük katkısı olduğunu belirtmektedir. Erken müdahale için ise belirtileri iyi tanımak gerekmektedir. Kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri olan 5 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı, erken müdahalenin göstergelerinden biridir.
Kalp damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olduğunu vurgulayan Dr. Arslan, kalp krizinin kalp damar hastalıklarının bir sonucu olabileceğini belirtmektedir. Kalp krizi için risk faktörleri genellikle kalp damar hastalıkları ile aynıdır ve sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, genetik faktörler, yaş, erkek cinsiyet, kadınlarda menopoz sonrası dönem ve obezite gibi faktörleri içermektedir.
Kalp Krizi Belirtileri ve Erken Müdahalenin Önemi
Dr. Arslan, kalp krizinin en önemli göstergesinin göğüs kafesinin ortasında 5 dakikadan uzun süren baskı tarzındaki göğüs ağrısı olduğunu belirtmektedir. Ayrıca nefes darlığı da kalp krizinin ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Diğer belirtiler arasında terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar da gözlenebilir.
Erken müdahalenin hayati riski azalttığını ve kalp kasının zarar görmeden kurtulmasını sağladığını vurgulayan Dr. Arslan, bu nedenle belirtileri tanımak ve yardım istemek önemlidir. Hasta olan kişilerin oturması ve yardım istemeleri gerekmektedir. Eğer hasta tek başına ise, telefon ile acil numarayı aramalı ve kapıyı açık bırakmalıdır.
Kalp Krizinin Tanısı ve Tedavisi
Hastaneye göğüs ağrısı ile başvuran her hastanın EKG ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Arslan, EKG'de belirgin bulguları olan hastalara kolaylıkla kalp krizi tanısı konulabileceğini ifade etmektedir. Bazı durumlarda ise yardımcı kan testlerine ihtiyaç duyulabilir. Özellikle kalp kasının zarar görmesi ile yükselen troponin testi seviyeleri bu tür hastalarda yol gösterici olabilmektedir.
Kalp krizinin yaşandığı andan sonraki ilk bir saat, tedavi açısından oldukça önemlidir. Bu süreçte damar açıcı tedavi uygulanabilirse kalp kasının zarar görme riski azalır. Ancak damarın uzun süre tıkalı kalması halinde kalp kası geri dönüşsüz şekilde hasar görebilir ve uzun dönemde kalp yetmezliği sorunları ortaya çıkabilir.