
Kalsiyumun Önemi
İnsan vücudunda en fazla bulunan minerallerden biri olan kalsiyumun vücuttaki tüm hücrelerde ve dokularda yer aldığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Genco Erdem, 'Kalsiyum, kemiklerin yanı sıra sinir, kas ve kalp fonksiyonları dâhil birçok hayati süreci destekler' diye konuştu. Kalsiyumun vücuttaki enzim aktivitesi, hücre işlevi ve hormon salınımı gibi önemli biyolojik işlevlerde de rol oynadığını işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Erdem, 'Kalsiyum, vücut tarafından üretilemediğinden, besinlerden alınması gereken bir mineraldir. Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri, tofu ve badem gibi gıdalarda bol miktarda kalsiyum bulunur' ifadelerini kullandı.
Kalsiyum Eksikliği
Kalsiyum eksikliğinin vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayamaması sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Erdem, en önemli nedenler arasında yetersiz kalsiyum alımı, D vitamini eksikliği, sindirim bozuklukları, böbrek hastalığı, tiroit bezi sorunları, ilaçlar ve yaşlılık yer aldığını belirtti.
Kalsiyum Eksikliğinin Nedenleri
- Yetersiz kalsiyum alımı
- D vitamini eksikliği
- Sindirim bozuklukları
- Böbrek hastalığı
- Tiroit bezi sorunları
- İlaçlar
- Yaşlılık
Kalsiyum Yüksekliği
Kalsiyum yüksekliğinin de tıpkı eksikliği gibi istenmeyen bir durum olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Erdem, kalsiyum yüksekliği belirtileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kabızlık, iştahsızlık, yorgunluk, kuru cilt ve kas zayıflığının geldiğini belirtti.
Kalsiyum Yüksekliği Nedenleri
- Aniden ortaya çıkan böbrek yetmezliği
- Aşırı D vitamini alımı
- Hiperparatiroidizm
- Sarkoidoz hastalığı
- Çeşitli kanserler
- Bazı ilaçların yan etkisi