Bilim Yazarı Dr. Jonah Lehrer'nin Karar Verme Süreci Üzerine İpuçları
Bilim yazarı Dr. Jonah Lehrer, beynin akılcı kararlar almaktan sorumlu bölgesi olan alın korteksinin aynı anda en fazla 7 bilgi parçasını ele alabileceğini söylüyor. Karar verme sürecine farklı bir açıdan yaklaşmak daha kararlı olmak konusunda en önemli adım.
Adım 1: Mükemmeliyetçilikten Kurtulun
Mükemmeliyetçiliği bir kenara bırakın. Kararsızlığın kökeni çoğu zaman en doğru kararı vermeye çalışmaktır. Olumsuz sonuçların yoğun korkusu hayatınızda ilerlemenize engel olabilir. Zaman zaman yanlış seçimler yapabiliriz. Bununla yüzleşmek için gereken cesareti inşa etmek ve riski almak çok önemli. Mükemmel olma ihtiyacından kendinizi kurtardığınızda, kararsızlık kıskacından kaçabilir ve ihtiyacınız olduğunda seçimler yapabilirsiniz.
Adım 2: Duygularınız Yol Göstersin
Duygularınıza kulak verin. Bu, akılcı karar verme bilgeliğinin aksi gibi görünebilir. Ama, aslında daha etkili olabilir. Çünkü alın korteksi çok fazla seçenekle karşılaştığında kolayca bunalabilir. Duygularınız, sezgileriniz ya da “altıncı hissiniz” sisi kaldıran ışık olabilir.
Adım 3: Küçük Kararlar Vererek Başlayın
Küçük kararlar vermekle işe başlayabilirsiniz. Büyük riskler için gerekli cesareti inşa etmek için, önemsiz konularda acısız kararlar verin. Çünkü daha küçük kararlar konusunda uzmanlaşıp, kendinize güvenmeye başladığınızda, gelecekteki büyük olanların üstesinden gelebileceksiniz. Giderek daha büyük riskler alıp, yavaş yavaş aşama kaydedin.
Depresyon Uyarısı
Öncelikle depresyonu ortadan kaldırmanız gerekiyor. Çünkü kararsızlık depresyonun bir belirtisi olabilir. Doktorunuzla bu ihtimali görüşün.
Tavsiyeler
- Kararsızlığı çözmek için zihninizi yaratıcı fikirlere açın.
- Eğer karar bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmeyi gerektiriyorsa, konu hakkında araştırma yapmayı ihmal etmeyin.
- Kararı verirken bedelinin ne kadar ağır olabileceğini göz önüne alın. Ama fark edeceğiniz şey, genellikle, bedelin çok önemsiz olacağıdır.
İlgili Makale: Depresyon Belirtileri