
Kiracıların Değer Artışı Talebi
Bir ev ya da işyeri kiraladınız ve buraya zaman zaman tadilat yaptırıp yenilediniz. Bu nedenle değer artış miktarını mülk sahibinden talep edebileceğinizi biliyor muydunuz? Yani bir kiracı, oturduğu evde yaptığı değişiklik sonucunda eğer evin değerinin artmasını sağlıyorsa, mal sahibinden sebepsiz zenginleşme kurallarından dolayı değer artışı oranı kadar talepte bulunabiliyor.
Sınırları ve Detayları
Kira sözleşmelerinde bu konu uyuşmazlıklara da neden olabiliyor. Değer artışı talebinin detaylarına ve sınırlarına da burada ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde kiracı evi eski hale getirmek durumunda kalabilir ya da evden çıkarılabilir.
Kira Sözleşmeleri Borçlar Kanunun da Düzenlenmiştir
Avukat Bengi Baltacı ve Avukat Ezgi Karadurak, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kira sözleşmeleri yapısı itibari ile her iki tarafa da borç yükleyen sözleşmeler kapsamındadır. Kiraya veren kullanma hakkını kiracıya bırakmakta, kiracı ise dürüstlük kuralına uygun olarak kiralananı kullanma ve bedel ödeme (kira) borcu içerisindedir. Kiracı, kira sözleşmesine konu olan konut veya iş yerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir fakat bunun sınırları Borçlar Kanunun da belirtilmiştir.
İzin Almadan Yapılamaz
Kiracının, kiraya verenin yazılı rızasını almadan kiralananda yenilik ve değişiklik yapmasının kira sözleşmesinin ihlali anlamına geldiği belirtiliyor. Bu durum kiraya verenin fesih hakkını kullanmasına olanak verir. Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilir. İlgili kanun hükümlerinde de verilen rızanın geçerliliğinin yazılı şekilde olmasını emretmiştir. Kiracı, yalnızca kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda tadilat, yenilik ve değişiklik yapabilir.
Değer Artışı Talebi ve Yargıtay Kararı
Yargıtay'ın konuya ilişkin kararları da mevcut. Kiraya veren kira sözleşmesi devam ederken kiralananı satmış ve kiracı yapmış olduğu faydalı yenilik ve değişiklikler satışta değer artışına sebep olmuş ise kira sözleşmesi devam etse dahi önceki kiraya verenden bu değer artışını talep edebilecektir. Kiracı, kiralananda kalan ve kiraya veren tarafından benimsenen imalat için sebepsiz zenginleşilen oranında ve yapıldıkları tarih itibariyle rayiç bedeller üzerinden bedelin tazminini talep edebilir.