
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nergiz Erkut, lenfoma kanserinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirtti.
Lenfoma kanseri, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler ile tamamen iyileşebilen bir hastalıktır. Lenfoma kanserinin görülme sıklığı tipine ve coğrafi bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Lenfoma, bir dizi farklı etken nedeniyle ortaya çıkabilen bir kanser türüdür. Radyasyon maruziyeti, kimyasal ve toksik maddelere maruz kalma, İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü (HIV), Epstein-Barr virüsü, Hepatit C virüsü gibi mikropların etkisi, romatoid artrit, Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozis ve çölyak hastalığı gibi otoimmün hastalıklar ve organ nakli gibi faktörler lenfoma kanserine neden olabilir. Ancak birçok lenfoma vakasında kesin bir neden belirlenemez.
Lenfoma Belirtileri
Lenfoma hastalarının başvurduğu semptomlar arasında açıklanamayan ateş, boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde lenf nodlarında şişlik, belirgin halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi, kilo kaybı, inatçı kaşıntı, öksürük ve nefes darlığı bulunmaktadır.
Lenfoma Tedavisi
Lenfomanın tedavisi tipine ve evresine göre değişiklik gösterir. Kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi tedaviler kullanılmaktadır. Ayrıca hedefe yönelik tedaviler de giderek yaygınlaşmaktadır. Eğer bu tedaviler ile yanıt alınamazsa ya da hastalık tekrarlarsa kök hücre nakli önerilmektedir. Lenfoma tüm yaş gruplarında görülebilen bir kanserdir ve tanı konulması giderek artmaktadır.