
Maden suyunu sakın böyle içmeyin! Acıdan kıvranırsınız, ölüme kadar yolu var!
Uzmanlarca sıklıkla önerilen maden suyu ile alakalı olarak yeni bir araştırma yapıldı. Sağlığa büyük faydası olan maden suyunun yanlış kullanımının felakete davetiye çıkardığı tespit edildi. Maden suyu yüzyıllardır insanların kullandıkları sağlıklı bir su çeşidi olarak biliniyor. Sağlığa olan bu etkileri bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Maden suyunun içerisinde çok önemli bileşenler yer alıyor. Yerin metrelerce altında oluşan maden suyu içerisinde yer alan bileşenlerin faydası kadar zararı da olabileceği bildirildi. Tamamen doğal olan bu içeceğin tüketiminde çok dikkatli olunması gerektiği uyarısı yapıldı.
KESİNLİKLE BARDAĞA DÖKMEYİN!
Maden suyunun tüketiminde genellikle şişeden bardağa dökme yolu tercih ediliyor. Ancak bunun çok da yararlı olmadığı bildirildi. Şişeden bardağa dökülen maden suyunda kabarcıklar oluşuyor. Bu kabarcıklarla beraber maden suyunun içerisindeki mineraller kaçıyor. Bu mineraller kaçtıktan sonra maden suyu tüketmenin de bir anlamı kalmıyor. Bundan dolayı maden suyu kesinlikle bardağa dökülmeden direkt olarak şişeden tüketilmelidir.
MADEN SUYU NE İŞE YARIYOR?
Maden suyu ile alakalı olarak yapılan araştırmalarda çok önemli faydalarının olduğu tespit edildi. Buna göre maden sularının içerisinde magnezyum oranı çok yüksek. Bu magnezyum da kas ile sinirler arasındaki elektrik uyarılarının iletilmesini kolaylaştırıyor. Böylece kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma kalkanı oluşuyor. Damar sertliği yaşayanlar maden suyu ile bu sorunu çözebiliyorlar. Maden suyu içerisinde bolca bulunan bir diğer element ise sodyumdur. Bunun da faydası vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması oluyor. Ayrıca asit-baz dengesi de bununla kuruluyor.
MİDENİZİ RAHATLATIRKEN DELMEYİN!
Maden suyu en bilinen faydası ile mide rahatlatıcıdır. Ancak doktorlar bu konuda çok önemli bir uyarı yapıyorlar. Aşırı sert maden suyu içmek mideyi anlık olarak rahatlatıp şişkinliği alabilir ama zararı çok büyük oluyor. Bu kıvamdaki maden suları midenin çeperini tahrip edip delici bir etki yapabiliyor. Bundan dolayı maden suyu eğer çok sert ise biraz su ile seyreltilmesi gerekiyor. Ayrıca hafif maden suyu dahi olsa günde 2 şişeden fazla tüketilmemesi de öneriliyor.
Vücudumuzun gün içinde kaybettiği mineralleri günde 2 şişe maden suyu içerek geri kazanmamız mümkün. Ancak maden suyu tüketirken bu hatayı yapmamaya özen göstermek gerekiyor. Maden suyunu şişede tüketmek herhangi bir kabarcıklaşma meydana getirmiyor ancak bardağa boşalttığınızda oluşan köpürme yararlı gazların kaçmasına neden oluyor. Uzmanlar maden suyunun faydalı olabilmesi için tamamen hijyenik ve gıda standartları doğrultusunda özel üretilen cam şişelerinde tüketilmesini şiddetle tavsiye ediyor. Maden sularının içeriğinde sağlığımıza sağlık katan magnezyum yüksek oranda bulunuyor. Magnezyum, kas ile sinirlerdeki elektrik uyarılarının iletilmesini sağlıyor. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Damar sertliği gibi hastalıklara neden olan magnezyum eksikliğini, maden suyu içerek gidermek mümkün görünüyor. Maden suyunun bir diğer içeriği olan sodyum ise vücut sıvılarında en fazla bulunan elementtir ve vücuttaki sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlar. Ayrıca asit-baz dengesi ve sinir uyarılarının taşınması da sodyumun en önemli görevlerindendir. Bikarbonat, mide hastalıklarına iyi gelir, şeker hastalığı ve gutun tedavisinde, böbrekteki taş oluşumunun engeller. Maden suyunda yer alan sülfat ise bağırsakların ve safra kesesinin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Maden suyu, böbrek taşlarının oluşumunu da engeller. Ancak maden suyunu yemekten en az 1 saat sonra tüketmekte fayda var. Yemeğin hemen üzerinde içildiğinde mide asitlerinde dengesizlik yaratabilir.