
Malulen Emeklilik İçin İş Kazası Gerekmiyor: Kronik Depresyon Bile Erken Emekli Edilebilir!
Malulen emeklilik için sadece uzuv kaybı gibi durumlar gerekmiyor. Aynı zamanda malulen emeklilik, ruhsal problemleri de kapsıyor. İşte malulen emeklilik kapsamına giren ruhsal problemler…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan erken emeklilik türlerinden biri olan malulen emeklilik, kişinin çalışma hayatında başlayan hastalıkların oluşturduğu iş kaybına bağlı olarak elde edilen bir hak oluyor. Ancak malulen emeklilik sadece hastalığa bağlı olarak sağlanmıyor. Yani SGK’nın belirlediği bazı şartları da taşıyor olmak gerekiyor. Bu şartlarla birlikte hastalıkların somut olması yani kronik bir hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı olması gerekmiyor. Ruhsal problemler de malulen emekliliği sağlıyor.
Malulen Emeklilik Şartları
Malulen emeklilik hakkından yararlanabilmek için birtakım koşulların yerine getirilmesi gereklidir. Vatandaşın en az 10 yıl sigortalı olması şarttır ve en az 1800 gün prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir. Ayrıca, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış iş görememezlik raporu ve en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybını kanıtlayacak belgeler sunulmalıdır.
Malulen Emeklilik Başvurusu
Malulen emeklilik başvurusu için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Kişi hastaneden iş görememezlik raporu almalıdır.
- İş gücü kaybının yüzde 60 ve üzeri olduğunu belgeleyen raporlar toplanmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yapılmalıdır.
- İlgili belgelerle birlikte başvuru yapılmalı ve gerektiğinde SGK'nın talep ettiği ek belgeler temin edilmelidir.
- Başvurunun sonuçlanması ve emeklilik hakkının onaylanması durumunda malulen emeklilik maaşı alınabilir.