Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mantı hamurunuza lezzet katacak! Lezzeti anında ikiye katlayacak o püf nokta

Türk mutfağında en sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan mantı, hamurunda yoğurtlu sos ve kıymanın yer aldığı eşsiz tariflerden biridir. Sadece lezzetli değil, aynı zamanda dikkatli hazırlık gerektiren bir şaheserdir. Yıllarını mantı hazırlama vermiş bir ustanın bazı sırları makalemizde..

Yayın Tarihi: 04.05.2024 09:21
Güncelleme Tarihi: 04.05.2024 09:21

Mantı hamurunuza lezzet katacak! Lezzeti anında ikiye katlayacak o püf nokta

Mantı, Türk mutfağında en lezzetli başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor ve evde bile yapılabilecek tariflerden biri. Ancak mantı yapmak sıkıcı bir iş olabilir. Bu lezzete ulaşmak için birkaç önemli noktayı aklınızda tutmanız gerekiyor. Hamurun kıvamından, dolgunun lezzetinin bütünlüğüne kadar her adım dikkatli bir çalışma gerektirir.

Mantı yapımı için kullanılan beyaz ve tam buğday ununun birleşimi, mantıyı sevenler için sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli bir seçenek haline getiriyor. Daha besleyici bir alternatif ise geleneksel mantı tariflerinde genel olarak beyaz un yerine kullanılan tam buğday unudur. Bu yöntem mantının tokluğunu ve besin değerini arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda lezzetli aromasına ve dokusuna da katkıda bulunuyor.

MANTI TARİFİ

MANTI TARİFİ

Malzemeler:

Hamuru için;

3 su bardağı un

2 adet yumurta

Yarım su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi için;

200 gram dana kıyma

1 adet rendelenmiş soğan

1 çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı kimyon

Kırmızı pul biber

Haşlamak için;

2 litre su

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

MANTI TARİFİ

Sosu için;

1 kase yoğurt

3 diş sarımsak

Tuz

Tereyağı veya margarin

Domates ve biber salçası

Hazırlanışı:

Hamuru hazırlamak için öncelikle un, yumurta, su ve tuzu geniş bir kapta yoğurun. Hamurun puf böreği kıvamında olması gerekiyor. Gerekirse ellerinizi hafifçe nemlendirerek hamuru iyice yoğurun.

Hamuru yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.

MANTI TARİFİ

Hamur dinlenirken kıyma, rendelenmiş soğan, kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi bir kapta karıştırın. Dinlenmiş olan hamuru düz bir zemin üzerinde merdaneyle açın. Çok ince veya çok kalın olmamalıdır. Açtığınız hamuru dilediğiniz büyüklükte kesin. Daha sonra hazırlanan dolguyu her parçanın üzerine koyun.

Her bir hamur parçasını alıp kenarları birleşecek şekilde ters çevirin.

Bir tencerede suyu kaynatıp zeytinyağını ve tuzu ekleyin. Kaynamış olan suya mantıyı ekleyip 10 dakika haşlayın. Haşlanmış mantıyı bir kevgir içine koyun ve suyunu boşaltın.

Mantı soğurken sarımsaklı yoğurt sosu hazırlayın. Bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu birleştirin.

Soğuyan mantıyı tabağa alıp üzerine hazırladığınız sosu dökün. Son olarak tereyağı ya da margarini bir tencerede eritin. Biberleri ve domates salçasını ekledikten sonra karıştırın. Kızaran sosu mantının üzerine dökün ve afiyetle yiyin.