Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Marburg Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Marburg virüsü, Afrika'da yaşayan meyve yarasaları tarafından taşınan ve insanlarda ciddi ve ölümcül bir hastalığa neden olan bir virüstür. Virüs, korunmasız olarak enfekte yarasa dışkısıyla temas veya yarasaların yaşadığı ortamlardaki havanın solunmasıyla bulaşır. Hastalığın belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve döküntülerdir. Marburg virüsüne karşı aşı veya özel bir tedavi bulunmamaktadır. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu, hasta primatlar ve meyve yarasalarından uzak durmaktır. Marburg virüsü salgınları geçmişte Almanya, Sırbistan ve Angola'da görülmüştür.

Yayın Tarihi: 28.07.2023 20:45
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Marburg Virüsü Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Marburg Virüsü Hakkında Uyarılar

Dr. Öğr. Üyesi Bengisu Ay, Marburg virüsünün rezervuarının Afrika’da yaşayan bir meyve yarasası olduğunu belirtti. Marburg virüsü, insanlar ve bazı hayvanları etkileyen ciddi ve ölümcül bir hastalık etkenidir. Virüs, korunmasız olarak enfekte yarasa dışkısıyla temas edilmesi veya yarasaların yaşadığı ortamlardaki havanın solunmasıyla bulaşır. İnsanlar arasında ise doğrudan temas veya enfekte kan ve dokularla temas yoluyla yayılır. Marburg virüsü hava yoluyla bulaşmaz.

Marburg Virüsünün Belirtileri

Marburg virüsü, 5 ila 10 günlük kuluçka süresinden sonra belirti gösterir. Başlangıç semptomları ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Bulguların başlamasından sonra 5. gün civarında gövdede döküntüler görülebilir. Hastalığın seyri ilerledikçe sarılık, pankreas iltihabı, kilo kaybı, kanamalar gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkar. Marburg Kanamalı Ateşi teşhisi kan ve doku örnekleriyle konulur.

Marburg Virüsü Korunma Yolları

Marburg virüsünün aşısı veya özel tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi hastanede destek tedavisi şeklinde uygulanır. Hastalıktan korunmanın tek yolu, Orta Afrika'da hasta primatlar ve meyve yarasalarından uzak durmaktır. Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat edenler, temastan kaçınmalı, ellerini sık sık yıkamalı ve hijyen kurallarına dikkat etmelidir.

Marburg Virüsü Salgınları

Marburg virüsü ilk olarak 1967'de Almanya ve Sırbistan'da görüldü. 2005 yılında Angola'da yaşanan Marburg virüsü salgınında 300'den fazla kişi hayatını kaybetti.