
Dövizde Kur Korumalı Mevduat için Yeni Kararlar
Dövizde kur korumalı mevduat için vade sonuyla birlikte piyasada dolar ihtiyacı artarken, dövize olan talebi azaltmak için hamleler peş peşe geliyor. Seçim öncesi kurumsal döviz satışı kısıtlanırken, 28 Mayıs’ta gerçekeştirilecek ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeni kararlar peş peşe açıklandı.
Bankaların Günlük Döviz Alım Limiti Yüzde 25 Azaltıldı
Bloomberg haber ajansının bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) interbank işlemlerde bankaların günlük döviz alım limitini düşürdüğü iddia edilmiş, bankalararası piyasada alınabilecek döviz tutarı limitlerinin yüzde 25 oranında aşağı çekildiği bilgisi paylaşılmıştı.
Kur Korumalı Mevduata İlgiyi Artırmak İçin Yeni Kararlar
14 Mayıs’taki seçimlerin hemen ardından ise döviz ve altın talebini geriletmek kur korumalı mevduata ilgiyi artırmak için yeni kararlar peş peşe duyuruldu. Seçim sonrası ilk iş gününde kredi kartından nakit çekim ile kredi kartıyla kuyum ve döviz alımlarının önünü kesmeyi hedefleyen Merkez Bankası, bankalara dövizden TL’ye dönüşümde gerçek kişiler için ek dönüşüm hedefi getirdi.
Kur Korumalı Mevduatta Büyüklük 2.2 Trilyon Lira
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre KKM hacmi 2.2 trilyon liranın yani 113.15 milyar doların üzerinde bulunuyor. Bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın bu adımla vatandaşı döviz ve altın alımından KKM’ye kaydırmayı hedeflediğini dile getirerek, TL mevduat faizlerinin yüzde 40’a geldiği ortamda dövizden dönüşlü KKM faizlerinin de yüzde 50’ye çıkabileceğine dikkat çekti.
Merkez Bankası Bankalara 'İstediğiniz Kadar Yüksek Faiz Verin' Mesajı Verdi
Bir bankacılık sektörü kaynağına göre Merkez Bankası’nın bankalara ‘İstediğiniz kadar yüksek faiz vermekten çekinmeyin’ mesajı verdiği ifade edildi.
Merkez Bankası Döviz Talebini Azaltmaya Yönelik Adımlar Atıyor
Merkez Bankası, döviz talebini azaltmaya yönelik bir adım daha attı. Bankalara sözlü talimatla günlük döviz alım limitlerinin yüzde 25 azaltılması kararı bildirildi. Bunun yanı sıra bankalardan firmaların acil olmayan döviz talebinin TL uzlaşmalı vadeli döviz sözleşmesi işlemlerine yönlendirilmesi istendi. Kur korumalı mevduat hesaplarında vade sonunun gelmesi itibarıyla döviz talebi arttı. Merkez Bankası’nın adımları, bu talebi durdurma çabası olarak değerlendiriliyor.