
Seçimlerin ardından...
Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanmasıyla birlikte geleneksel ekonomi politikaları uygulanmaya başlanacak. Bu durum, özellikle dolar kurundaki baskının kalkması ve piyasa faizi ile bağı kopan Merkez Bankası politika faizinin artırılması beklentisini beraberinde getirdi. Peki Merkez Bankası faiz artırır veya indirirse kur, enflasyon ve piyasa faizi üzerinde nasıl bir etki yapar? İşte 2006'dan bu yana başkanların kararları ve yarattığı etki:
Yılmaz Önce Artırdı, İşler Düzelinince Düşürdü
2006'dan bu yana politika faizini ustaca kullanan ilk başkan Durmuş Yılmaz oldu. Politika faizini kademeli olarak yükselterek dolar kurunu 1.77 liradan 1.17 liraya indirmeyi başardı. Aynı dönemde enflasyon yüzde 10.6'dan yüzde 7.1'e düştü. Mevduat ve tahvil faizleri de aynı dönemde kısa süre içinde yüzde 20'den yüzde 17'ye indi.
Başçı Sadece 1 Kez Ama Etkili Kullandı
Erdem Başçı da faiz silahını sadece bir kez ancak etkili kullanan bir başkan oldu. Faiz artırımı sonrası kurda beklenen düşüş olmasa da yine de dolar 2.2 lirada dizginlendi, enflasyon yüzde 7.1'e indi.
Çetinkaya Enflasyon ve Faizi Yerle Bir Etti
Murat Çetinkaya döneminde dolar kuru 6.36 lirayı aşmışken 5.73'e geriledi. Ancak enflasyon ve faizde düşüş dönemi Çetinkaya döneminde başlamış ve önemli yol kaybetmişken dip seviyeler doğal olarak bir süre sonra görüldü. Çetinkaya'nın kaptanlığı döneminde dolar kuru 7 lira düzeyine ulaştı.
Ağbal Kısa Sürede Doları Düşürdü
Naci Ağbal yönetime geldiğinde politika faizini yüzde 15'e yükseltti. Faiz artışlarıyla dolar/TL kuru 8.57'den 6.89'a kadar çekildi. Yüzde 19 olan mevduat faizi oranı da yüzde 16'ya indi.
Kavcıoğlu Döneminde Politika Faizi Düştü
Şahap Kavcıoğlu döneminde politika faizi yüzde 19'dan yüzde 8.5'e indirilirken enflasyon yüzde 85'i aştı. Dolar kuru 23.3 liraya zıpladı. Piyasa faiz oranları da yüzde 40'a dayandı.