
Bazal Metabolizma Hızı ve Obezite
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Aktaş, bazal metabolizma hızının düşük olması nedeniyle kilo almanın mümkün olduğunu belirtiyor. Bu kişilerin yediklerine dikkat etmeleri ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri öneriliyor. Ayrıca genetik yatkınlık, hormonal problemler, stres, yanlış beslenme ve hareketsizlik gibi faktörlerin obeziteye yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Vücut Kitle İndeksi
Doç. Dr. Aktaş, vücut kitle indeksi ölçümüne göre obezitenin tanımlandığını ve kişinin kilosu ile boyunun karesinin bölünmesiyle hesaplandığını belirtiyor. İdeal kilo aralığı 18,5-25 arasında iken, 25-30 arasında kilo fazlası olduğu anlamına geliyor. 30-40 arası obez ya da şişman olarak kabul edilirken, vücut kitle indeksi 40'ın üzerindeki kişiler morbid obez olarak tanımlanıyor.
İnsülin Direnci
Bazı kişilerin sağlıklı beslenmelerine ve spor yapmalarına rağmen kilo verememesinin nedeni insülin direnci olabilir. İnsülin direnci, gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olur ve kilo verme sürecini zorlaştırır. İnsülin direnci tespit edildiğinde ilaç tedavisi, özel bir diyet programı ve düzenli egzersiz öneriliyor.