Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

OMAD Diyeti: Sağlıklı mı? Uzun Ömür Sağlar mı?

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, OMAD (One meal a day/günde bir öğün) diyetinin sağlıksız bir beslenme seçimi olduğunu belirtti. Araştırmalara göre yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmanın ve yaşam süresini uzatmanın tek yolu daha az yemektir. Ancak hangi yöntemin daha etkili olduğu net olarak belirlenmemiştir.

Yayın Tarihi: 19.10.2023 09:21
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

OMAD Diyeti: Sağlıklı mı? Uzun Ömür Sağlar mı?

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, günde tek öğün beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkisini yorumladı.

Araştırmalara bakılırsa yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmanın ve yaşam süresini makul ölçülerde uzatabilmenin tek bir yolu var: Daha az yemek! Kimi çalışmalar haftada 2-3 gün oruç tutmanın, kimi çalışmalar akşam yemeğini erken ve hafif yemenin hatta hiç yememenin, kimi çalışmalar da her yıl bir ay boyunca sadece düşük kalorili/şekersiz sıvılarla beslenmenin ömrü uzatabileceğini gösteriyor. Prof. Dr. Müftüoğlu, OMAD (One meal a day/günde bir öğün) hakkında şu yorumu yaptı: "OMAD diyeti sağlıksız bir beslenme seçimidir."

OMAD Diyeti Nedir?

OMAD diyeti, iki öğün beslenme metodunun tek öğüne indirgenmiş sert bir versiyonudur. Bu diyette herhangi bir kalori kısıtlaması yoktur. Tabağınıza sığacak kadar herhangi bir gıdayı kalorisini dikkate almadan tüketebilirsiniz. Ancak beslenme sürenizi "günde 1 saat tokluk, 23 saat açlık" üzerine kurgulamanız gerekmektedir. Ayrıca gün boyu su, çay, kahve içebilirsiniz ancak şeker veya kalorili içerik ekleyemezsiniz.

OMAD Diyetinin Popülerliği ve Faydaları

OMAD diyeti, daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmanızı, kilo kaybını hızlı ve kalıcı bir şekilde sağlamanızı iddia eder. Ancak bu iddiaların bilimsel olarak kanıtlanmış bir temeli yoktur.

Daha Az Yemek Uzun Yaşam İçin Önemli

Araştırmalara göre yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmanın ve yaşam süresini uzatmanın tek yolu daha az yemektir. Ancak hangi yöntemin daha etkili olduğu net olarak belirlenmemiştir. Herkes kendi yaşam tarzına ve alışkanlıklarına uyabilecek bir "daha az yeme" yöntemi geliştirmeye çalışmaktadır.