
Çip Krizi ve Ekonomik Gerilimler Sektörü Etkiledi
Çip krizi, Asya ile Batı ülkeleri arasındaki ekonomik gerilimler, küresel çapta otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Tedarik zincirinde yaşanan aksama ve yavaşlama stok sorunlarına neden oldu. Ülkemizde, döviz ve altın yerine otomobil ve motosikletin yatırım aracı olarak görülmesi, var olan stok sorununu daha da artırdı.
Arz-Talep Dengesi Şaştı
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğrt. Gör. Anıl Aba, önümüzdeki süreçte otomotiv sektöründe yaşanması muhtemel tabloyu değerlendirdi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin verilerine göre, Türkiye’de otomobil pazarının yıllık satış ortalamasının 700 bin araç, tavanının ise 1 milyon araç olduğunun belirten Dr. Anıl Aba, bu piyasadaki arz-talep dengesinin şaştığını söyledi.
Üretim Artmalı, Faizler Artmalı
Fiyatın azalması ya da artışın yavaşlaması için arz tarafından, mutlaka üretimin artması gerektiğini belirten Aba, talep tarafından da faizlerin artması, kurun da biraz normalleşmesi gerektiğini belirtti. Üreticiler tedarik zincirindeki sıkıntıların 2024 yılında aşılacağını söylüyor. Ancak kısa vadede seçim ekonomisi olabileceği de söz konusu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı 1 milyon limitini aşarak rekor kırabilir. Ancak Dr. Aba, 2024 sonuna kadar otomobil fiyatlarında herhangi bir düşüş olacağını sanmıyor.
Otomobil İyi Bir Yatırım Aracı Değil
Türkiye’deki geçici refah rüzgarının otomobil pazarını büyüttüğünü savunan Dr. Aba, ekonomik ömrü 10 yıl olan otomobilin aslında arsa gibi iyi bir yatırım aracı olmadığını belirtti.