
Karaman'ın Biyoçeşitliliği Üzerine Önemli Çalışmalar
Karaman'da yaşamını sürdüren jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisi ve ailesinin isimlerini taşıyan yeni böcek türlerini bilim dünyasına kazandırarak dikkatleri üzerine çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görevli olan Koçak, doğaya olan ilgisini çocukluğundan bu yana sürdürmektedir.
Böcek Merakı ve İlk Keşifler
Koçak, Erzincan'da görev yaptığı dönemde gördüğü kelebeklerin göçünden ilham alarak, memleketi Karaman'ın biyoçeşitliliği üzerine kapsamlı bir araştırma yapmaya karar verdi. 15 yıllık bir çalışma sonucunda, Karaman'daki kelebek türlerini tespit eden Koçak, 2013'te ilk böcek türünü keşfetti ve bu türe Karaman'ın adını verdi.
19 Yeni Tür ve Aile İsimleri
Koçak, yaptığı araştırmalarla toplamda 19 yeni tür keşfetti. Bu türlerden bazılarına, eşi Şule, oğlu Efe ve kızı Ece'nin isimlerini vermeyi de ihmal etmedi. Örneğin, iş yerinin bahçesinde keşfettiği bir böceğe "Pygopleurus ozguri", Ermenek'te bulduğu başka bir böceğe ise "Plagiognathus ozgurkocaki" adı verildi.
Türkiye’nin Biyoçeşitliliği
Yaptığı keşifler ile yeni türler tanıtmanın önemini vurgulayan Koçak, Türkiye'nin bitki ve böcek faunası açısından zengin olduğunu belirtti. Ülkede, Afrika, Avrupa ve Asya'ya ait böcek türlerinin yaşadığını ve her dağ ile vadide farklı böcek türlerinin bulunduğunu ifade etti. Koçak'ın amacı, Karaman'ın tüm böcek çeşitliliğini çıkarmaktır.
Karaman'da yaşayan jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisinin, eşinin, oğlunun ve kızının adını da taşıyan böcek türlerini literatüre kazandırdı.
Karaman'da yaşayan jeoloji yüksek mühendisi 55 yaşındaki Özgür Koçak, kendisinin, eşinin, oğlunun ve kızının adını da taşıyan böcek türlerini literatüre kazandırdı.