Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Parfüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parfüm seçiminde insan tipleri, yaş, tarz, tip, ten ve cilt cinsi gibi faktörler önemlidir. Ayrıca parfümün ambalajı ve kokunun sınıflandırılması da dikkate alınmalıdır. Taklit parfümlerden kaçınılmalı ve orijinal parfümler tercih edilmelidir.

Yayın Tarihi: 15.10.2023 15:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Parfüm Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parfümler ve İnsan Tipleri

Parfümler hakkında insan tipleriyle ilgili genellemeler var. Esmerlere baharatlı, sarışın ve kumrallara hafif ve serin, kızıllara ise buruk kokular yakışıyor. Ancak asıl önemlisi yaşla ve tarzla ilgili seçim yapılması. Örneğin gençlere meyve ve sabun gibi hafif kokular gayet uygun. Yaş ilerledikçe daha baharatlı, çiçekli kokulara geçilebilir. Tip ve ten de parfüm seçiminde önemli kriterler. Esmerlere yakışan kokular, sarışınlarda çok ağır durabilir. Cilt cinsi de çok önemli bir kriter. Yağlı ciltlerde parfümlerin etkisi daha kalıcı oluyor. Dolayısıyla cildi kuru olanlar daha fazla parfüm sürebilir. Asitli ciltlere ağaçsı ve baharatlı kokular, asit oranı az ciltlerde (hassas ve kuru) ise çiçeksi kokular iyi gider.

Parfümlerin Ambalajları

Parfümlerin ambalajları, kokuları hakkında fikir verir. Örneğin beyaz ambalaj klasik, şık, asil ve saf bir parfümü saklar. Sarı ambalaj ise ışıl ışıl, neşeli, güneşli, eğlenceli ve hayat dolu bir parfümü temsil eder. Diğer renklerin de farklı nitelikleri vardır: portakal rengi etkileyici ve canlandırıcı, kırmızı çarpıcı ve duygulu, pembe romantik ve şefkatli, mor gizemli ve oryantal, lacivert şık ve asil, mavi rahatlatıcı ve dengeli, yeşil doğal ve serinletici, kahverengi odunsu ve sıcak, füme klasik ve mütevazı, siyah ise zamansız ve şık bir parfümü ifade eder.

Kokuların Sınıflandırılması

Kokuların sınıflandırılması da parfüm seçiminde yardımcı olabilir. Parfümler çiçek, meyve, şipre ve oryantal olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. Çiçek kokuları en büyük koku ailesidir ve manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal, limon ve yasemin gibi çiçeklerden elde edilir. Meyve kokuları taze ve hafif kokulardır ve bergamot, limon, portakal, mandalina, greyfurt ve portakal çiçeği gibi temel notalara sahiptir. Şipre kokuları kuvvetli ve zengin içerikli olup ağaç, meşe yosunu, misk ve patçuli gibi temel notalarla birlikte çiçek ve meyve notalarını içerir. Oryantal kokular ise ağır ve egzotik kokulardır ve misk, vanilya, amber ve değerli ağaçlar gibi temel notalara sahiptir.

Taklit Parfümler

Son yıllarda taklit parfümler hayatımıza girdi. Taklit parfümleri gerçeklerinden ayıran bazı özellikler vardır. Taklit kutular genellikle mat renklidir ve üzerlerinde yazım hataları bulunabilir. Ayrıca ünlü bir parfümün kutusunda hologram etiketi bulunurken taklitlerde bulunmaz. Taklit parfümler genellikle kalitesiz ve bozuk olup cilt hastalıklarına, alerjilere ve kaşıntılara neden olabilir.