
Parkinson'un Arkasından Bir Bakteri Çıktı
Helsinki Üniversitesi ve Doğu Finlandiya Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yeni bulgularına göre bilimsel adı 'desulfovibrio' olan bakteriler, beyin hücrelerinin içindeki proteinleri toksik kümeler oluşturmak üzere tetikleyen bileşikleri salgılıyor. Yakın zamanda yapılan bir başka araştırma, dışkılarında Desulfovibrio bakterilerine daha yoğun rastlanan hastalardaki Parkinson'un ciddiyetinin arttığını göstermişti.
Desulfovibrio Bakterilerinin Tespit Edilmesi İle Erken Teşhis Mümkün Olabilir
Araştırma ekibi gelecekte bu bakterilerin tespit edildiği insanlarda hastalığı erken teşhis etmeyi ve hatta ilerlemesini yavaşlatmayı umuyor. Helsinki Üniversitesi'nden mikrobiyolog Per Saris, 'Bulgularımız, bu zararlı Desulfovibrio bakterilerinin taşıyan kişileri taramalara sokmayı mümkün kılıyor' diye konuştu.
Nörodejeneratif Hastalıkların Sebepleri Araştırılıyor
Benzer bir durum, bir başka nörodejeneratif hastalık olan multipl skleroz (MS) için de geçerliydi. Geçen yıl araştırmacılar halk arasında öpücük hastalığı diye bilinen Epstein-Barr virüsünün (EBV) de MS'e neden olduğunu kanıtlamıştı. Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar çok sayıda yaşlı yetişkini etkiliyor.