Patatesin Zararları ve Sağlıklı Tüketim Yöntemleri
Patatesin zararları ve sağlıklı tüketim yöntemleri hakkında bilgi veren bir makale.
Yayın Tarihi: 20.07.2023 14:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53
Abone Ol
Patatesin Zararları
Ülkemizde ve tüm dünyada büyük bir zevkle tüketilen patatesin zararları ortaya çıktı. Yüksek kalorisi nedeniyle diyet sürecinde olan insanların mesafeli yaklaştığı patatesin bilinen en büyük zararı ise korkuttu. American Journal of Clinical Nutrition'ın 2007 tarihli bir araştırması, patates kızartması gibi kızarmış yiyecekler yemenin doğrudan obezite ile bağlantılı olduğunu buldu.
Patates Alerjisi
Öncelikle patates alerjisinin de yaygın bir alerji türü olduğunu söylemekte fayda var. Patates yedikten sonra vücudunuzda kaşıntı ya da herhangi başka bir anormallik fark ediyorsanız mutlaka uzmana görünün.
Sindirim Sistemi ve Damar Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Özellikle kızartılmış haliyle tercih edilen patates, bu şekilde tüketildiğinde sindirim sistemine zarar verir ve hazımsızlığa yol açar. Kızarmış patatesin en korkunç zararlarından biri de damarlarda bıraktığı hasardır. Damar sertliğine yol açan patates, uzun vadede damarları tıkamaya ve tıkamaya bağlı inmelere bile neden olabilir.
Yaşlanma ve Beyin Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Diyetisyen Johna Burdeos'a göre; patatesleri kızartmak vücutta yaşlanmayı hızlandıran zararlı bileşenleri de tetikliyor. Dr. Mary Wirtz, yağda kızartılmış patateslerin hafıza bozukluğuna yol açtığını ve beyin sağlığını tehdit ettiğini söylüyor.
Diyabet ve Toksinler
İnsülin direnci konusunda patatesin içerdiği nişasta, diyabet hastaları için riskli olabilir. Ayrıca patates kızartmasının sıklıkla tüketilmesi, vücuttaki toksik madde miktarında da artışa neden olabilir.
Sağlıklı Tüketim Yöntemleri
Patates tüketirken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardan biri, patatesi buzdolabında saklamamaktır, bu solanin miktarını arttırır. Ayrıca patates yeşil renkteyse ve küçülmüşse kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Patatesi en sağlıklı pişirme yöntemi buharda ya da fırında pişirmektir. Haşlamak, içeriğindeki C ve B vitamininin yok olmasına neden olur.