
Prof. Dr. Alper Şener'den Zatürre Aşısı Tavsiyesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, zatürre aşısının önemine dikkat çekti. Şener, zatürre yapmakta olduğu hastaneye yatışların başlıca sebeplerinden biri olduğunu açıkladı.
Zatürre Risk Daha Fazla
Prof. Dr. Şener, mevsimsel gribin arttığı dönemlerde zatürre vakalarının da yükseldiğini belirtti. Özellikle KOAH, astım ve kronik bronşit hastası bireylerin bu rahatsızlığa maruz kalma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu söyledi.
65 Yaş Üstündeki Bireyler Dikkat
Kalp ve karaciğer hastalıkları ile böbrek yetmezliğine sahip 65 yaş üstü kişilerin zatürreyle karşılaşma sıklığının yüksek olduğunu vurgulayan Şener, "Zatürre bir bakteriyel enfeksiyon ve bir aşısı mevcuttur. Bu aşı ömür boyu koruyuculuk sağlayabiliyor. Zatürre aşısı, hastalığı önlemenin yanı sıra ağır hastalık tablosunu da engelleyebiliyor. Aşılandıktan sonra koruyuculuk hemen başlıyor," dedi.
Hastaneye Yatış Riskinin Azaltılması
Mevsimsel hava değişikliklerinin zatürre teşhisi almış hastaların yoğun bakımda kalma sürelerini artırdığına dikkat çeken Şener, "Zatürre, antibiyotik tedavisiyle kolayca tedavi edilebilecek bir hastalık gibi görünse de, 65 yaş üzerindeki bireylerde hastaneye yatışların önemli sebeplerindendir. Bu nedenle, bu dönemde zatürre aşısı yaptırmak elzem," şeklinde konuştu.
Kalıcı Hasarlara Dikkat!
Zatürrenin akciğerdeki iltihaplanmalarının iyileştikten sonra kalıcı zararlara yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şener, bu durumun kronik bronşit ya da kalp yetmezliğine yol açabileceğini, ayrıca hipertansiyon, inme ve kalp krizini tetikleyebileceğini belirtti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, zatürrenin hastaneye yatışın en önemli sebeplerinden olduğunu belirterek, aşı olunması tavsiyesinde bulundu. Şener, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.