Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Seçim Sonrası Ödemeler Dengesi Krizi Kapıda

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Kozanoğlu, ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinimi ortaya çıkacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 21.05.2023 04:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: Seçim Sonrası Ödemeler Dengesi Krizi Kapıda

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinimi ortaya çıkıyor. Ne yazık ki seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek” açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, seçim maratonunun devam etmesi nedeniyle ekonominin seyri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, seçim sonrası faizlerin artırılması olasılığının, 2 yıllık tahvil faizini yüzde 19’a çektiğine değinerek, tüketici enflasyonunun da baz etkisiyle yüzde 43.7’ye gerilediğini, gıda enflasyonunun ise yüzde 54 civarında seyrettiğini hatırlattı.

Kozanoğlu, En son açıklanan istatistiklere göre ise 1 yıl içinde ödenmesi gereken 203.3 milyar dolar dış borca işaret etti. Kozanoğlu’na göre, 39.3 milyar dolarlık borcun son dönemlerde oluşan MB’nin “dost” ülkelere her an geri çağrılabilecek, bir anlamda ülkeyi rehin bırakan borçlar. Kozanoğlu, “Buna en son 54.2 milyar dolarda seyreden cari açık eklenince, ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinimi ortaya çıkıyor. Ne yazık ki seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek” açıklamasını yaptı.

Kozanoğlu, 14 Mayıs öncesinde kurları tutmak için rezervlerden yoğun satışlar yapıldığına dikkat çekerek, nisan başından beri 18 milyar dolar civarı döviz satıldığını hatırlattı. Sadece 12 Mayıs haftasında rezervlerde 9 milyar dolar erime olduğunu, brüt döviz rezervlerinin 105.1 milyar dolara kadar düştüğünü ifade etti. Kozanoğlu’na göre, ilk tur seçim sonrası net döviz rezervlerinin 2.3 milyar dolara kadar gerilediği anlaşılıyor. Tüketilecek cephanenin de kalmadığını belirten Kozanoğlu, ““Dost” ülkelerden, başta Katar 15, BAE 5, Suudi Arabistan 5, Çin 6 gelmek üzere swap ve döviz depo mevduatı yoluyla gelen dövizler de durumu kurtarmaya yetmedi” değerlendirmelerini yaptı.

Kozanoğlu ayrıca, döviz mevduat ve KKM hesaplarına atıfla liralaşma iddialarının aksine dolarizasyon eğiliminin arttığına işaret etti. Sesmir Başkanı Orhan Ökmen ise faiz oranlarıyla CDS primleri arasında orta-uzun dönemde istatistiki olarak anlamlı ve oldukça güçlü bir ilişki mevcut olduğunu belirterek, faiz oranlarının ekonomik aktivitelere uygun bir şekilde ve doğru bir seviyede tespit edilmesinin önemine dikkat çekti.