Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Protein İçeren Besinler ve Kinoa: Yüksek Proteinli Bitkisel Alternatif

Protein vücut direncimiz ve kas gelişimimiz için oldukça önem taşıyor. Veganlar ve et yemekten sıkılanlar için yüksek protein içeren alternatifler aranıyor. Kinoa tam bir bitkisel protein kaynağıdır ve birçok vitamin ve mineral içerir.

Yayın Tarihi: 30.05.2023 08:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Protein İçeren Besinler ve Kinoa: Yüksek Proteinli Bitkisel Alternatif

Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Hücrelerinize yapı ve destek vermekte ve bağışıklık işlevi, hareket, kimyasal reaksiyonlar, hormon sentezi ve daha fazlası için de gereklidir. Hepsi amino asit adı verilen küçük yapı taşlarından meydana gelmektedir. Bunlardan dokuzu temel kabul edilir. Vücudunuzun onlara ihtiyacı vardır. Fakat kendi başına üretemez, bu sebeple de onları diyetinize almanız gerekir.

En Çok Protein Hangi Gıdalarda Var?

  1. Yumurtalar:

    Bir orta boy yumurta, kolayca sindirilebilir bir formda yaklaşık 6 g protein içerir.
  2. Süt:

    Süt ürünleri proteinle doludur ve kemik yapıcı kalsiyum da içerir.
  3. Yoğurt:

    Kazein ve peynir altı suyu proteini, bir kombinasyonu olan yoğurt, protein bakımından zengin harika bir besindir.
  4. Balık ve deniz ürünleri:

    Balık ve deniz ürünleri iyi protein kaynaklarıdır. Genellikle yağ oranı düşüktür.
  5. Tavuk ve hindi:

    Beyaz et kümes hayvanlarından elde edilen yağsız proteinlerde tercih edilebilir.
  6. Soya:

    Soya bazlı içecekler gibi soya proteinli yiyecekler yemek, iyileşme sonrası dönemde yardımcı olur, ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltır.
  7. Kuruyemişler:

    Fındık, ceviz, Antep fıstığı pratik bir protein seçimidir.
  8. Bakliyatlar:

    Fasulye ve baklagiller harika, ucuz protein kaynaklarıdır. Aynı zamanda yararlı bir demir kaynağıdır ve lif açısından da zengindirler.

Kinoa: Yüksek Proteinli Bitkisel Alternatif

Kinoa tam bir protein kaynağıdır. Proteini oluşturan amino asitlerin bazıları vücudumuz tarafından üretilmez ve besinlerden alınması gerekir. Birçok bitkisel besinin tüm amino asitleri içermemesine karşın kinoa 8 temel amino asidin tamamını da içerir. Kinoada özellikle lizin ve metionin amino asitleri yüksek miktarda bulunur. Bitkisel protein kaynağı olması sebebiyle vegan ve vejeteryan diyetlerde sıklıkla kullanılır.

Kinoa birçok tahıldan daha yüksek lif içeriğine sahiptir. Lifler düzenli bağırsak hareketlerini destekler ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri besleyerek sindirim sağlığınıza olumlu etki eder ve kabızlığı önlemek için gereklidirler. Ayrıca lifler, diğer besinlere kıyasla daha az kalori içerse de tokluk hissini artırmaya yardımcı olurlar. Doyuruculuğu yüksek olan kinoa dengeli bir öğünde yer aldığında uzun süre tokluk sağlar.

Kinoa Vitamin ve mineral içeriği yüksektir. A,B,C ve K vitaminlerini içeren kinoa bu zengin içeriğinin yanı sıra hiç kolesterol ihtiva etmez. Kalp hastalıkları için koruyucudur. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir açısından da zengin olan kinoa kansızlık riskini azaltır. Kinoa gluten içermez. Gluten hassasiyeti olanların ve çölyak hastalarının kullanabileceği zengin bir besindir. Öğün sonrası kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz. Kinoa birçok antioksidan içerir ve bu sayede yaşlanmaya karşı geciktirici etkiye sahiptir. Bunun yanında kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Kinoa glisemik indeksi düşük bir besindir. Kan şekerini yavaş yükseltip düşüren kinoa uzun süre tokluk sağlar.