Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Saçkıran Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Alopesi olarak bilinen saçkıran, tüm saçları kaybetmeye neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Saçkıran, yuvarlak ya da oval şekilde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal veya vücut kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu ifade eder. Saçkıran, otoimmün bir hastalıktır ve bağışıklık sistemi saçın büyümesini sağlayan kıl folliküllerini yabancı bir yapı olarak algılar ve tahrip eder. Hastalığın belirtileri arasında saçlarda açıklık, kaş, kirpik ve sakal kaybı, tırnaklarda çukurcular ve kırılma sayılabilir. Saçkıran tedavisinde dökülen saçların hızla çıkması ve dökülmenin durması amaçlanır. Kremler, kortikosteroid iğne, PRP veya mezoterapi gibi ilaçlar kullanılabilir.

Yayın Tarihi: 18.09.2023 13:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Saçkıran Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Saçkıran Nedir?

Alopesi olarak bilinen saçkıran, tüm saçları kaybetmeye neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Uzmanlara göre, saçkıran, yuvarlak ya da oval şekilde, deri değişikliği olmadan saç, kirpik, sakal veya vücut kıllarında yama biçiminde kayıp olması durumunu ifade eder.

Saçkıranın Nedenleri

Saçkıran otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, saçın büyümesini sağlayan kıl folliküllerini yabancı bir yapı olarak algılar ve bu yapıları tahrip eder. Saçkıran genellikle vitiligo, atopik dermatit gibi diğer otoimmün hastalıklarla birlikte görülür veya ailesinde bu hastalıklar bulunan kişilerde daha sık görülür.

Saçkıranın Belirtileri

Saçkıran, genellikle çocuk ve 40 yaş altı kişilerde görülür. Hastalığın ilk belirtisi saçlarda, kaş, kirpik ve sakalda para şeklinde açıklık olmasıdır. Nadiren kaşıntı ve yanma gibi şikayetler de görülebilir. Tırnaklarda da çukurcular, kırılma ve beyaz çizgilenme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Saçkıranın Tedavisi

Saçkıran tedavisinde dökülen saçların hızla çıkmasını ve dökülmenin durmasını sağlamak amaçlanır. İlk seçenek olarak etkilenen bölgeye uygun kremler uygulanır. Kremlere cevap alınamazsa kortikosteroid iğne, PRP veya mezoterapi gibi özel ilaçların enjeksiyonu yapılabilir. Cevap alınamazsa kortikosteroid haplar veya immünsüpresif tedaviler kullanılabilir.