Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Şah Damarı Darlığı Sinsi Bir Hastalıktır

Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır ve erken dönemlerinde semptom göstermez. Yüksek tansiyon, sigara içmek, düzensiz beslenmek ve kolesterol yüksekliği gibi faktörler damar sertliğine sebep olur. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte beynimize giden kan ve oksijen miktarı azalır ve geçici veya kalıcı felç durumları meydana gelebilir. Risk faktörleri olan kişilerin tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor.

Yayın Tarihi: 17.06.2023 23:36
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Şah Damarı Darlığı Sinsi Bir Hastalıktır

Uzmanı açıkladı: Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır

Gizli ilerleyen şah damarı hastalıkları kalıcı ve geçici felç riski taşıyor. Hastalıkla ilgili uyarılarda bulunan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, “Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır. Darlık erken dönemlerde semptom göstermez” sözlerini kullandı. Şah damarı tıkanıklığı erken dönemlerde semptom göstermeden ilerleyen hastalıktır. Zamanla damar sertliğine bağlı olarak darlarımızda daralma meydana geliyor.

Risk Faktörleri

Yüksek tansiyon, sigara içmek, düzensiz beslenmek ve kolesterol yüksekliği gibi faktörler damar sertliğine sebep oluyor. Damarlarda meydana gelen bu daralma hastalığın erken dönemlerinde semptom göstermiyor. Risk faktörleri olan hastaların tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor. Şah damarlarında darlık derecesi ilerlediğinde geçici ve kalıcı felç durumları meydana geliyor.

Semptomlar

Baş dönmesi, denge şikayetleri, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacakta tutmama, ani işitme kaybı gibi semptomları olan hastaların doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Tedavi ve Önleme

Şah damarı hastalıkları hakkında konuşan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, darlığın erken dönemlerinde semptom göstermediğini belirtiyor. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte beynimize giden kan ve oksijen miktarı azalıyor. Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır ve darlık derecesi ilerlediğinde geçici ve kalıcı felç durumları meydana gelebiliyor. Bu nedenle, risk faktörleri olan kişilerin tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, sağlıklı beslenmek ve stresten uzak durmak da önemli birer tedavi ve önleme yöntemi olarak öne çıkıyor.