
Sakarya'da Yenilenebilir Enerji ile Karbon Salınımı Azaltılıyor
Sakarya'da, şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında kurulmuş olan Güneş Enerji Santrali (GES) sayesinde, yalnızca 20 günde 40 tonluk karbondioksit emisyonu önlendi.
Projenin Detayları
Belediyeden yapılan açıklamada, Sakarya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen bu yenilenebilir enerji projesinin, 11 Haziran itibarıyla tam kapasite ile elektrik üretimine başladığı ifade edildi.
Proje kapsamında, Sakarya Büyükşehir'in öz kaynakları kullanılarak günde 4,5 megavat-saat elektrik üretildiği belirtildi. GES, 20 günlük süreçte toplamda 1428 panel ile 85 megavat-saat elektrik üreterek, 40 ton karbondioksit salımını engelledi.
Doğaya Katkılar
Ayrıca, GES projesinin doğaya sağladığı katkılardan bahsedilerek, 34 tona tekabül eden kömür tasarrufu sağlandığı ve 56 ağaçtan elde edilen oksijenin doğaya kazandırıldığı aktarıldı.
Gelecek Hedefleri
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar önderliğinde tanıtılan projede, yıllık 4 milyon 500 bin liralık elektrik tasarrufu sağlanması ve yaklaşık 983 bin kilovat elektrik üretimi hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamada, "2053 Net Sıfır Emisyon" hedefi doğrultusunda öz kaynaklarla hayata geçirilen terminal çatı GES projesinin, Sakarya’nın yenilenebilir enerji vizyonunun bir göstergesi olduğu belirtildi. Terminal binasının elektrik ihtiyacının tamamının güneşten karşılandığı ve böylece yılda 473,54 ton karbondioksit emisyonunun önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulandı. GES projesinin yalnızca enerji üretmekle kalmayıp, temiz ve dirençli şehirler hedeflerine de katkı sağladığı ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir bir gelecek için her projeyi desteklemeye devam edeceğini belirtti.
Sakarya'da şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında devreye alınan Güneş Enerji Santrali ile 20 günde 40 tonluk karbondioksit emisyonunu önledi.
Sakarya'da şehirlerarası otobüs terminalinin çatısında devreye alınan Güneş Enerji Santrali ile 20 günde 40 tonluk karbondioksit emisyonunu önledi.