Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Seçim Belirsizliği Bankacılık Sistemine Yansıdı: Faiz Oranları Yükseldi

Seçim belirsizliği bankacılık sektöründe faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Bankalar, kredi taleplerinde başvuru sonuçlarını ikinci tura kadar erteledi. Regülasyon sonrasında çoğu banka kredi kartına nakit avansı kapattı. Konut kredilerinde yoğun talep var.

Yayın Tarihi: 18.05.2023 18:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Seçim Belirsizliği Bankacılık Sistemine Yansıdı: Faiz Oranları Yükseldi

Bankaların Kredi Başvurularını Ertelenmesi

Bankacılık sektöründe, ikinci tur seçimlerinin belirsizliği nedeniyle bankaların konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredileri taleplerinde başvuru sonuçlarını 29 Mayıs'a bıraktığı görüldü. İhtiyaç kredilerinde faizlerin yüzde 3,5'lere çıktığı, konut kredisinde faiz oranının yüzde 4'lere yükseldiği; ticari, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde de 3-3,5 arasında seyrettiği görüldü.

Regülasyonun Etkisi

Merkez Bankası'nın ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet tesisi kararı almasıyla birlikte, birçok özel banka da kredi kartından nakit avans çekiminden, bireysel kredilere kadar tüm kredi taleplerini yeniden düzenledi. Regülasyon sonrasında çoğu bankanın kredi kartına nakit avansı kapattığını açıkladı. Sektör temsilcileri, ikinci tur seçimleri sonrasında yeni hükümetin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceğinin bilinmediğine dikkat çekti.

Konut Kredilerine Yoğun Talep

Konut başta olmak üzere ihtiyaç kredilerinde seçimin hemen ertesi günü olan 29 Mayıs'a kadar olan kredi taleplerinin ertelendiği, özellikle konut kredilerinde çok başvuru olduğunu ancak, çıkmadığını vurgulandı. Faiz oranı şu anda 4'lere yükseldi. Neredeyse tüm bankalarda öyle. Limitler, fiyatlamalar değişecek. Seçimlerden sonra kredilerde bir ertelenmiş talep görebiliriz.