Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ses Taklit Uygulamalarıyla Dolandırıcılık Faaliyetleri Artıyor

Ses taklit uygulamalarıyla dolandırıcılık faaliyetlerinde artış olduğuna işaret eden uzmanlar, deepfake ve ses taklit uygulamaları ile birçok dolandırıcılık faaliyeti gerçekleştirildiğini belirtiyor. Büyük miktarların söz konusu olduğu durumlarda telefonda görüşmenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şirketlerin önlem alması gerektiğini vurguluyor.

Yayın Tarihi: 09.05.2023 16:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Ses Taklit Uygulamalarıyla Dolandırıcılık Faaliyetleri Artıyor

Deepfake ve Ses Taklitleri ile Dolandırıcılık Faaliyetleri Artıyor

Uzmanlar, deepfake ve ses taklit uygulamalarının dolandırıcılık faaliyetlerinde artışa neden olduğunu belirtiyor. Büyük miktarların söz konusu olduğu durumlarda telefonda görüşmenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şirketlerin önlem alması gerektiğini vurguluyor.

Bazı Deepfake Uygulamaları Anlaşılamıyor

Kaspersky Uzman Veri Bilimcisi Tushkanov, deepfake videoların bazılarının kolaylıkla tespit edilebileceğini, ancak bazılarının ise çok iyi hazırlanmış olduğunu belirtiyor. Bu sebeple tamamen deepfake'yi tespit edebilen teknolojilere güvenmenin sağlıklı olmadığını ifade ediyor.

İnternet Üzerinden Her Gün 400 Bin Yeni Kötü Amaçlı Dosya Dağıtılıyor

Tushkanov, internetteki bilgilerin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve makine öğrenmesinin siber saldırılarla mücadelede yardımcı bir rol üstlendiğini belirtiyor. Her gün çok fazla oltalama gibi saldırılarla karşı karşıya kalındığına işaret eden Tushkanov, internet üzerinden her gün 400 bin yeni kötü amaçlı dosya dağıtıldığını ifade ediyor.

Birleşik Krallık'ta 243 Bin Dolarlık Dolandırıcılık

Ses taklit edebilen uygulamaların dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılması endişe yaratıyor. Bir enerji şirketinin CEO'su, patronu zannettiği kişinin telefonda verdiği talimat üzerine dolandırıcılara 243 bin dolar para transferi yaptı. CEO, telefonda patronu ile konuştuğunu zannediyordu. Dolandırıcılar ses taklit uygulaması aracılığıyla patronun sesini klonlamıştı.