Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Sıcak Havada Burun Kanamasına Dikkat!

Sıcak havada burun kanaması riskine dikkat çeken Dr. Murat Arslanhan, burun kanamasının nedenleri arasında burun travması, yüksek basınçlı burun spreylerinin kullanımı, mukoza içi kuruluklar, kronik sinüzit, alerjik rinit ile kan hastalıkları, kafa içi tümörler ve hipertansiyon olduğunu belirtti. Yaz mevsiminde burun kanamalarının arttığını ve sıcak ve kuru havanın burun mukus tabakasını kurutarak kılcal damarların tahriş olmasına neden olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 20.07.2023 22:47
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Sıcak Havada Burun Kanamasına Dikkat!

Sıcak havada burun kanamasına dikkat edilmesi gerektiği

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Arslanhan, başlıca burun kanaması nedenleri arasında burun travması, yüksek basınçlı burun spreylerinin kullanımı, mukoza içi kuruluklar, kronik sinüzit, alerjik rinit ile kan hastalıkları, kafa içi tümörler ve hipertansiyon olduğunu belirtti. Yaz mevsiminde burun kanamalarının arttığını ve sıcak ve kuru havanın burun mukus tabakasını kurutarak kılcal damarların tahriş olmasına neden olduğunu söyledi. Dr. Arslanhan, burun kanamalarının çoğunlukla hafif seyirli olduğunu ancak bazen ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini vurguladı. Hipertansiyon hastalarının sıcak havalarda tansiyonlarının yükselme eğiliminde olduğunu belirten Dr. Arslanhan, burun kanamasının önemsenmemesi durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabileceğini söyledi. Klimaların kullanılması sonucunda ortam havasının kuruması ve burun mukozasında kuruma ve damarlarda çatlama meydana gelebileceğini ifade eden Dr. Arslanhan, burun kanamasından korunmak için nemlendirici damlalar kullanılması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca burun temizleme sırasında kuvvetli sümkürme hareketlerinden kaçınılması ve hipertansiyon hastalarının sıcak günlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini belirtti.

Burun Kanamasında Yapılması Gerekenler

Burun kanamalarının 'ön burun kanaması' ve 'arka burun kanaması' olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Dr. Arslanhan, ön burun kanamalarının genellikle basit müdahalelerle tedavi edildiğini ifade etti. Kanaması olan hastanın dik bir şekilde oturtulması ve başının hafifçe öne eğilerek kanın yutulmasının engellenmesi gerektiğini belirten Dr. Arslanhan, burun kanatlarının baş ve işaret parmaklarla 5 dakika süreyle sıkılması gerektiğini söyledi. Kanamanın devam etmesi veya kanın ağızdan gelmesi durumunda ise bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.