Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Siyah Çayın Doğru Demlenmesi ve Sağlığa Etkileri

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, siyah çayın doğru demlenmesi ve yanlış demleme tekniklerinin sağlık üzerindeki etkileri açıklandı.

Yayın Tarihi: 02.11.2023 12:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Siyah Çayın Doğru Demlenmesi ve Sağlığa Etkileri

İnsan sağlığını direkt olarak etkileyen besinler üzerinde yoğun bir şekilde araştırmalar yürüten uzmanlar, son olarak Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan siyah çay ile ilgili birtakım bilgilendirmelerde bulundu.

Herkesçe tüketilen ve demleme yöntemi kişiden kişiye, yöreden yöreye göre değişiklik gösteren siyah çayın aslında bir zehre dönüşme potansiyelinin olduğunu ifade eden uzmanlar, araştırmalarının sonuçlarını paylaştı.

Başta kahvaltılarda olmak üzere gün içerisinde, atıştırmalıkların yanında, akşam sohbetlerinde kısacası günün her anında milyonlarca kişi tarafından severek tüketilen siyah çay ile ilgili konuşan uzmanlar, yanlış çay demleme tekniklerine dikkat çekti.

Bilinçsizce yapılan davranışların sonuçlarının ağır olabileceğini ifade eden uzmanlar, çayın mutlaka doğru bir teknik ile demlenmesi gerektiğini belirtti.

EN SIK YAPILAN HATAYA DİKKAT ÇEKİLDİ

Çay tüketme alışkanlığı olan kişiler önemli açıklamalarda bulunan uzmanlar, öncelikle çayın kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

Aksi takdirde siyah çayın hemen bayatlayabilme özelliğinin bulunduğunu belirten uzmanlar, bu durumun da sağlığı olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Çayın lezzetli ve sağlıklı bir formda olabilmesi için demleme aşamasında bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çay tiryakileri tarafından sıklık ile yapılan hatalar hakkında da uyarılarda bulundu.

Defalarca kaynamış olan suyun çoğu kez kullanıldığını ancak bunun doğru bir davranış olmadığını ifade eden uzmanlar, sürekli kaynayan suda klorun da aynı işlemden geçtiğini ve dolayısı ile de hem çayın tadının değiştiğini hem de sağlıksız bir forma dönüştüğünü belirtti.

ÇAY NASIL DEMLENMELİDİR?

Çay demlerken sıklık ile yapılan bir diğer hatanın da suyun kaynar kaynamaz kullanılması olduğunu belirten uzmanlar, bu seçimin hem çayın tadı hem de sağlıklı tüketimi açısından doğru olmadığını vurguladı.

Uzmanlara göre lezzetli ve sağlıklı bir çay tüketmek isteyenlerin öncelikle temiz suyu kaynatmaları sonrasında ise 3-4 dakika kadar beklemeleri gerekmektedir.

Bekletilen su mümkünse porselen bir demliğe alınmalı ve çay, suyun üzerine eklenmelidir.