Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Son dakika altın fiyatları sürprizi

Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih açıklandı. Altın yatırımcıları bu tarihe odaklandı. Altın piyasası uzmanı İslam Memiş 200 liralık artış için tarih verdi. Geçtiğimiz gün ABD’de özel sektör istihdamının beklentilerin çok üzerinde artmasının ardından ons altında sert düşüş görülmüştü. ABD'nin bordrolar üzerinden hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektörde istihdam piyasa tahminlerinin iki katından fazla artış gösterdi. Tarım dışı istihdam 209 bin artarak beklentilerin altında kaldı. Altın fiyatlarında yükseliş hız kazandı.

Yayın Tarihi: 12.07.2023 13:18
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Son dakika altın fiyatları sürprizi

Son dakika altın fiyatları sürprizi

Altın fiyatlarında yeni rekor için tarih açıklandı. Altın yatırımcıları bu tarihe odaklandı. Altın piyasası uzmanı İslam Memiş 200 liralık artış için tarih verdi. İşte tüm detaylar...

Geçtiğimiz gün ABD’de özel sektör istihdamının beklentilerin çok üzerinde artmasının ardından ons altında sert düşüş görülmüştü. Bu gelişmeyle birlikte gram altın 1600 liranın altına sarkmıştı. Bugün ise ABD`de tarım dışı istihdam verisi açıklandı. İşte kritik veri sonrası piyasalarda son durum.

Para ve emtia piyasalarında yönü ABD’den gelen ekonomik gelişmeler belirlemeye devam ediyor. Bu hafta Fed’in haziran ayında politika faizini yüzde 5.5-25 seviyesinde sabit tuttuğu toplantısının tutanakları yayınlandı. Fed tutanaklarında üyelerin birçoğu bu yıl için ilave faiz artışı yapılması gerektiğini belirtti. Fed’in faiz artışına devam edeceğine yönelik mesajlar ons altın üzerinde baskı oluştururken, geçtiğimiz gün ABD’de açıklanan kritik veri sonrası ons altında sert düşüş görüldü.

ABD'nin bordrolar üzerinden hesaplanan ve istihdam verileri için öncü gösterge olarak kabul edilen özel sektörde istihdam piyasa tahminlerinin iki katından fazla artış gösterdi. ADP'nin Moody's Analytics iş birliği ile hazırladığı rapora göre haziran ayında özel sektörde istihdam 497 bin arttı. Piyasalarda beklenti 220 bin artış olacağı yönündeydi. Geçtiğimiz güne 1915 dolardan başlayan ons altın ABD özel sektör istihdamının açıklanmasının ardından kısa süre içerisinde 1902 dolara kadar geriledi. Ons altın gün içerisinde en yüksek 1927 doları görmüştü. Ons altın günü 1910 dolardan kapattı. Dün 1605 liradan açılan gram altın 1588 liraya kadar geriledikten sonra 1601 liradan kapandı. Ons altındaki düşüş gram altın fiyatının aşağı yönlü seyretmesinde etkili oldu. Öte yandan bugün 15.30’da ABD’de haziran ayı tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Tarım dışı istihdam 209 bin artarak beklentilerin altında kaldı. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın 240 bin artması yönündeydi. Bir önceki ay 339 bin artan tarım dışı istihdam verisi 306 bine revize edildi. ABD'de kritik verinin beklentilerin altında kalmasının ardından altın fiyatlarında yükseliş hız kazandı.

Finans analisti İslam Memiş altın ve doların seyri hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'de kurlar serbest bırakıldı. Geçtiğimiz hafta yeni zamların geldiği bir dönemdi. Yeni haftada da zamlar gelebilir. Vergi gelir artırmak için alternatif olarak görüldü. Borsada yukarı yönlü artışlar oldu. Yabancı yatırımcılarda ciddi bir artış yok. Eylül ayında yabancı yatırımcı gelebilir. Dolar-TL kurunda gözümüz ABD Merkez Bankasında olacak. 25 baz puanlık faiz artışı masaya konuldu. Bu gelişmekte olan piyasalar için iyi değil. Fed sonrası dolar endeksi artabilir. Yine gram altın da dolar kurunu takip ediyor. Geçen hafta altının ve gümüşün ons fiyatında baskılanma gördük. 1860 dolar destek seviyesi burada çalışacak. Gram altın serbest piyasada 1635 civarında seyrediliyor. Altın yıl sonuna kadar 1800 lira seviyelerini görebilir. Dolar kurunda da yılsonuna doğru yükselişler var gibi görülüyor. Yıl sonunda altının gramının şu anki ekonomik koşullarda bazı analistlerin söylediği gibi 3 bin olması zor görülüyor. Dolarda 24 lira aşağı yönlü destek yukarı yönlü de 28 lira seviyesi var. Yıl sonu 28 lira zor görülmüyor.