
Srebrenitsa Soykırımı’nın Anma Etkinliği
Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da, 8 binden fazla sivilin katledildiği soykırımın 30'uncu yılı dolayısıyla Ankara’da, tanıkların katılımıyla bir panel düzenlendi. Etkinlik, Birleşmiş Milletler'in (BM) 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü ilan etmesi vesilesiyle gerçekleştirildi.
Etkinlikte Öne Çıkan Açıklamalar
Panelin açılışında Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic, Bosna Hersek’teki 1992-1995 savaşında yaşanan acıların unutmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Srebrenitsa'daki acılar için bugün dahi gözyaşlarım hiç durmadan akabilir ancak adalet mücadelemizi sürdürmeliyiz," dedi.
ASBÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şevki Duymaz, Srebrenitsa'da yaşananların acısının devam ettiğini vurgulayarak, "unutmayacağız" mesajını iletti. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf ise Türkiye'nin her zaman adaletin yanında yer aldığını belirtti.
Soykırım Tanıkları Anlatıyor
Panelde söz alan Saraybosna Üniversitesinden Prof. Dr. İlijaz Pilav, soykırım sırasında Srebrenitsa’da bulunan bir tanık olarak o dönemde hayat kurtarma çabasının ön planda olduğunu belirtti. "O dönem tek bir hedefim vardı o da hayat kurtarmak. Savaştan sonra ise hedefim orada tanık olduğum soykırımı anlatmak," ifadelerini kullandı.
Pilav, yaşadığı zorlukları ve kardeşinin kaybını anlatarak, "Güvenli bölgeye ulaştığımda hayatta kaldığım için kendimi suçlu hissettim. Sonrasında yaşayan bir ölü olarak hayatıma devam ettim," diyerek duygularını paylaştı.
Tuzla Üniversitesinden Doç. Dr. Midhat Causevic de Srebrenitsa soykırımının tarihçesini ele alırken, "Soykırım Boşnaklara yönelik yapıldı ve 'Türklerden intikam' söylemleri kullanıldı," dedi.
Sosyal bilimler alanında gerçekleştiren çalışmalarda Dr. Gazi Doğan, soykırımın Türk kamuoyundaki etkilerini ele aldı. Panelde Dr. Amer Omerovic, Prof. Dr. Mensur Husic ve Prof. Dr. Sead Nazibegovic gibi konuşmacılar da soykırımın farklı boyutlarına dair bilgiler sundu.
Sergi Açılışı ve Geçmişe Dönüş
Etkinlikte açılışı yapılan ve Yasin Yılmaz tarafından hazırlanan Srebrenitsa'dan Kalıntılar isimli sergi, 5 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.
Srebrenitsa'nın Karanlık Tarihi
Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. Boşnaklardan oluşan sivil nüfus, BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınarak kurtulmaya çalıştı, ancak sonra Sırplara teslim edildi. En az 8 bin 372 Boşnak erkeği, ormanlık bölgelerde ve çeşitli yerlerde katledildi. Soykırıma kurban gidenler, toplu mezarlara gömüldü ve her yıl 11 Temmuz’da düzenlenen anma töreniyle anılıyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü ilan etmesi vesilesiyle Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Sezai Karakoç Salonu'nda soykırım tanıklarının katılımıyla panel düzenlendi. Panel kapsamında Yasin Yılmaz'ın "Srebrenitsa'dan Kalıntılar" sergisinin de açılışı yapıldı.
Birleşmiş Milletler'in (BM) 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü ilan etmesi vesilesiyle Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Sezai Karakoç Salonu'nda soykırım tanıklarının katılımıyla panel düzenlendi. Panel kapsamında Yasin Yılmaz'ın "Srebrenitsa'dan Kalıntılar" sergisinin de açılışı yapıldı.