Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tarım Bakanlığı 1500 TL Ödeme Yapıyor! Ton Başına Destek Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere ekim ayında yapılan tarımsal destek ödemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Destekler arasında bitkisel ürün sigortası, bireysel sulama sistemleri, hayvan hastalıkları tazminatı, kırsal kalkınma yatırımı, uzman eller projesi ve toprak analizi desteği yer alıyor. Ayrıca, yağlık ayçiçeği için ton başına ödenen destek miktarı da 1000 TL'den 1500 TL'ye çıkarıldı. Kasım ayında da tarımsal destek ödemeleri yapılacak.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 20:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Tarım Bakanlığı 1500 TL Ödeme Yapıyor! Ton Başına Destek Açıklandı

Tarım Bakanlığı 1500 TL Ödeme Yapıyor! Ton Başına Destek Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçilere ilettiği tarımsal destek ödemelerine dair açıklamalar ekim ayının son günlerinde de art arda gelmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ekim ayının dördüncü tarımsal destek ödemesinin dün itibariyle çiftçilere iletildiğini duyurdu.

Bitkisel ürün sigortası desteği, bireysel sulama sistemleri desteği, hayvan hastalıkları tazminatı desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, uzman eller projesi desteği ve toprak analiz desteği gibi altı farklı alt başlıktan oluşan toplam 1 milyar 167 milyon 557 bin TL tutarındaki tarımsal destek ödemesinin ülke genelindeki çiftçilere iletilmesinin ardından, ekim ayı boyunca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar merak konusu oldu. Bakanlık da desteklere ilişkin resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden bilgilendirme metinleri yayınlıyor.

Tarım Bakanlığı Ekim 2023 Destek Artışı

Ekim ayı boyunca dört farklı tarımsal destek ödemesinin yanı sıra 11.2 milyar TL tutarındaki mazot ve gübre desteği de üreticilere verildi. Tarımsal destek ödemelerine dair gelişmeler üreticiler tarafından yakından takip edilirken, ekim ayının son günlerine doğru yağlık ayçiçeği için verilen desteğe dair bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden bilgilendirme metni yayınlandı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yağlık ayçiçeği için ton başına ödenen destek miktarı bu yıla esas bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 50 oranında zam neticesinde 1000 TL'den 1500 TL seviyesine yükselirken, konuya dair yayınlanan duyuru metninde:

‘’26 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete 'de yayımlanan kararla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yağlık ayçiçeği için ton başına ödenen destek miktarı bu yıla esas bir defaya mahsus olmak üzere 1000 TL'den 1500 TL'ye çıkarıldı. Resmi Gazete 'de yayınlanan kararla birlikte 2023 üretim yılında kuru şartlarda üretimi yapılan yağlık ayçiçeğinde, iklimsel faktörlere bağlı olarak verim kaybı yaşanan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki tarım havzalarında yağlık ayçiçeği desteği ton başına 1000 TL'den 1.500 TL'ye çıkarıldı’’ denildi.

Tarım Bakanlığı Kasım 2023 Tarımsal Destekleri

Ekim ayı boyunca farklı alt başlıklardan oluşan tarımsal destek ödemeleri belirli bir takvime göre yurt çapındaki çiftçilere iletilirken, kasım ayı öncesinde sağlanacak yeni desteklere dair araştırmalar da hız kazandı. Bu kapsamda, kasım ayında da tarımsal destek ödemeleri çiftçilere iletildikçe bakanlığın resmi internet sitesinden ve sosyal medya hesapları üzerinden bilgilendirme metinleri yayınlanacak.