Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TBMM Komisyonu Engelli Bireylerin Sorunlarını Masaya Yatırdı

Engelli bireylerin sorunları ve özel eğitim konulu TBMM Komisyonu, Yetkililerin sunumlarıyla toplandı.

Yayın Tarihi: 09.07.2025 21:40
Güncelleme Tarihi: 09.07.2025 21:40

TBMM Komisyonu Engelli Bireylerin Sorunlarını Masaya Yatırdı

TBMM Engelli Bireyler Sorunları Araştırma Komisyonu Toplandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri sunumlarını gerçekleştirdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Bilgiler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Yasin Akar, gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin detaylar verdi. Akar, engelli bireylerin sorunlarının hâlâ eski paradigmalardan etkilendiğini ve bu durumun politika ve hizmet anlayışını etkilediğini ifade etti. Ayrıca, engelli bireylerin sorunlarının pek çok politikada göz ardı edildiğini vurguladı:

"İş birliği ve koordinasyon eksikliği ile güncel ve karşılaştırılabilir veri eksikliği önemli sorunlar arasında."

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Perspektifi

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Otrar da, "engelli" teriminin yerine "özel gereksinimli çocuklar" ifadesini kullandıklarını belirtti. Otrar, bu konuda yapılan çalışmaları ve özel eğitim uygulamalarını sosyal ve psikolojik açıdan ele alış gerekliliğine dikkat çekti.

Eğitim ve Gelecek Hedefleri

Otar, yeni değişiklikler üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve bu süreçte 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de de güncellemeler yapmayı planladıklarını duyurdu. Ayrıca, Türkiye'de 110 bin özel yetenekli öğrencinin var olduğu bilgisini vererek, bu öğrencilerin özel eğitim ihtiyaçlarını karşılama hedeflerinden bahsetti.

"2030 yılında kaynaştırma öğrenci sayısının 550 bin olacağını, 2050 yılında ise bu sayının 930 bin civarına ulaşacağını tahmin ediyoruz."

Özel Eğitim ve Sığınmacı Çocuklar

Otrar, eğitim alanındaki bu büyümenin karşılanabilmesi için yeterli öğretmen yetiştirilmesi gerekliliğine de değindi. Ayrıca, Türkiye’de bulunan sığınmacıların eğitim ihtiyaçları konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü, bu çocukların devlet kurumlarından faydalanma haklarına sahip olduğunu belirtti. Otrar, sığınmacı çocuklar için 'non-verbal' testlerin adaptasyonu konusunda da çabalarının sürdüğünü ekledi.

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet...

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında toplandı.

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet...

TBMM Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında toplandı.