
TEMSAN Hesapları Üzerine TBMM Görüşmeleri
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) 2021 ve 2022 yılı hesaplarını masaya yatırdı.
Genel Müdürün Sunumu
TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, komisyon toplantısında yaptığı sunumda, kuruluşun Türkiye'nin enerji politikasına uygun olarak enerji üretim, iletim ve dağıtım alanlarında önemli araştırma, geliştirme (AR-GE) ve üretim (ÜR-GE) faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Öztürk, TEMSAN'ın, enerji sektörüne ekipman üreten, bakım, onarım ve rehabilitasyon projeleriyle enerji verimliliğine katkı sağlayan bir milli ağır sanayi kuruluşu olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Enerji Vizyonu ve Geleceği
Öztürk, Türkiye'nin enerji kaynakları ve yerli teknoloji ile enerji piyasası entegrasyonu doğrultusunda bölgesel bir enerji merkezi olma yönünde ilerlediğini vurgulayarak, "50 yıldır faaliyetlerini sürdüren kuruluşumuz, bu vizyon doğrultusunda gelecekte de hizmetlerini aynı kararlılık ve sorumlulukla sürdürecektir," dedi.
Mali Durum ve Başarılar
TEMSAN Genel Müdürü, şirketin mali tablosuna dair, "Tablolarımızı son yıllarda karla kapatıyoruz ama ne kadar kazandığımızdan ziyade, ülkeye ne kazandırdığımıza odaklanıyoruz," şeklinde konuştu. Ayrıca, 2023 yılında ilk milli türbin tasarımını gerçekleştirdiklerini belirtti ve AR-GE ile ÜR-GE çalışmalarının sonuçlarının alınacağı yılların geldiğini dile getirdi.
Yerli Tasarımlar ve Başarı Hikayeleri
Öztürk, bir aktif tasarım merkezi oluşturduklarını belirterek, "Bu merkezde 17 kişilik bir ekiple, yerinde tasarım merkezi unvanını alan kamu kuruluşları arasında tekiz," dedi. Ürün geliştirme çalışmalarının yanı sıra, hidroelektrik santrallerde önemli başarılar elde ettiklerini de vurguladı.
Dijitalleştirme ve Yerli Oranlar
Bazı projelerde tasarımların dijitalleştirildiğini ve veri bankalarında saklandığını ifade eden Öztürk, "Enerji sanayinde bir çatı kuruluşu olma hedefimiz var. Şirket kendi tasarımlarını üretir duruma geldi. Bazı santral geliştirme projelerinde yerlilik oranımız %92, millilik oranımız ise %100," diye ekledi.
Bakan Yardımcısının Değerlendirmesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, "Türkiye'de baraj ve nehir tipi hidroelektrik santralleri üzerinde TEMSAN'ın üretim verimliliğini artırmaya yönelik önemli çalışmaları oldu ve bunlardan memnuniyet duyuyoruz," şeklinde dikkat çekti.
Bilanço Hesapları İbra Edildi
Komisyonda yapılan görüşmelerin ardından, TEMSAN'ın 2021 ve 2022 yılı bilanço hesapları ibra edildi.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) 2021 ve 2022 yılı hesapları görüşüldü.