Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tesla, Türkiye'de Teslimat Sorunu Yaşıyor

Tesla, Türkiye pazarı için Model Y aracının satışını birkaç ay önce başlatmıştı ancak son günlerde bazı müşteriler araçlarını teslim alamıyor. ÖTV sisteminde yaşanan beklenmedik bir sorun nedeniyle araçların teslimatı gerçekleştirilemiyor.

Yayın Tarihi: 22.06.2023 20:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Tesla, Türkiye'de Teslimat Sorunu Yaşıyor

Tesla, Türkiye'de Teslimat Sorunu Yaşıyor

Tesla, Türkiye pazarı için Model Y aracının satışını birkaç ay önce başlatmıştı ancak son günlerde bazı müşteriler araçlarını teslim alamıyor. Görünüşe göre bu sorun sadece Tesla özelinde değil, çoğu marka otomobil için de yaşanıyor.

Özpeynirci’ye göre Tesla, mayıs başından bugüne Türkiye'de 1000'den fazla araç teslim etmiş ancak son 1-2 haftadır ciddi bürokratik sıkıntılarla karşılaşmış durumda. Belirtilenlere göre geçtiğimiz haftalarda önce gümrükte sistemsel sorunlar olmuş ve bu yüzden araçlar gümrükten çekilememiş. Cuma gününden bu yana ise ÖTV ödemelerinde sorun başlamış ve pazartesinden itibaren ÖTV ödemelerini sistem onaylamamaya başlamış.

Tesla özelinde halihazırda şu anda gümrükte yaklaşık 1000 aracın olduğu, bunlardan 500'ünün ÖTV'lerinin ödendiği ve normalde bayram öncesi cumartesi gününe kadar teslim edilmesinin planlandığı belirtiliyor. Yaşanılan sorunlar nedeniyle ise bayram öncesi 500'e yakın kişi mağdur edilmiş durumda.

Sorun TSE kaynaklı

Uzmanlara göre sorun TSE kaynaklı. İthal edilen araçların yüzde 90 gibi yüksek bir kısmı Kocaeli Bölgesinden ithal ediliyor ve burada gümrük işlemleri sırasında araçlar TSE kontrolünden geçiyor. Belirtilenlere göre TSE kontrollerinin yapıldığı TSE360 adı verilen bir yazılım 1 hafta boyunca hiç çalışmamış ve hatta 20 gündür işlev dışı durumda. TSE sisteminde yaşanan sorun nedeniyle Tesla dahil diğer tüm markaların araçlarının ithalat dosyaları katılamadı. Gelen araçları limanlarda ve antrepolarda bekletilirken bazı gemiler ise açığa demirlemiş vaziyette. Sorunları bildiren uzman personel yetersizliğinin de olduğunu aktarıyor.