
Tırnak Yeme Sorunu
Tırnak yemek her yaşta görülen bir sorun. Hatta tırnakların kırılması ve soyulması da genelde şikâyet edilen durumlardandır. Tırnak yemek psikolojik de olabilir bir sağlık sorununa da işaret olabilir.
Demir Eksikliği
Vücut yeterince demir almadığında kırmızı kan hücreleri ölmeye başlar ve tırnakların sık kırılmasına neden olur.
Yaşlanma
İnsanlar yaşlandıkça vücutta çeşitli değişiklikler olur. Ayak tırnakları kalınlaşır ve sertleşir; tırnaklar sıklıkla kırılmaya ve kırılmaya meyillidir.
Hipotiroidizm
Düşük tiroit seviyesi saç dökülmesi ve kilo alımı gibi çeşitli fiziksel durumların yanı sıra tırnak kırılması da başlar.
Kimyasallara Maruz Kalma
Deterjan, ev temizleyicisi veya deterjan şeklinde çok fazla kimyasal kullanmak da hem tırnak cilasını çıkarır hem tırnakları yumuşatarak kırar.
Psikolojik Nedenler
Duygusal durumlar, tırnak yeme hastalığına neden olabilir. Kişinin sürekli elini ağzına götürmesi enfeksiyona, mide hastalıklarına, ağız yaralarına neden olabilir.
Tırnakların Değişimi ve Hastalıklar
Tırnaklarınızın sararması bazı mineral ve vitamin eksiklerinden kaynaklı olabilir ya da kırılgan ve kaşık şeklinde görülen tırnak, anemiyi işaret edebilir.
Koyu Bir Çizgi
Tırnaklarınızda yer alan koyu bir çizgi Melanonişi olarak da bilinir. Bu siyah çizgi bazen zararsız olsa da Subungual isimli cilt kanserinin de habercisi olabilir.
Yarı Beyaz, Yarı Pembe ya da Kahverengi Tırnak
Yarı beyaz, yarı pembe ya da kahverengi tırnaklar hem el hem de ayak tırnaklarında görülebilir. Kronik böbrek rahatsızlığı olan kişilerde sık bir şekilde görülür.
Üstte Kahverengi Şerit Bulunan Beyaz Renkteki Tırnaklar
Üstte kahverengi şeridi bulunan beyaz renkli tırnaklar, el ve ayaklarınızda görülebilir. Bu şekilde görülen tırnaklar yaşlanmayla bağlantılı olmakla birlikte karaciğer hastalığı ve sirozun da habercisi olabilir.
Yatay Çizgiler
Tırnak yüzeyinde yer alan yatay çizgiler, kemoterapi ve ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir. Tırnağın doğal büyüme akışında kesinti olduğunu gösterebilir.
Tırnaklarınızda görülen değişiklikler ve deformasyonlar hakkında mutlaka bir doktora danışmanız önemlidir.