Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

TSMC 2023 Gelir Görünümünü Aşağı Yönlü Revize Etti

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), 2023 gelirine ilişkin görünümünü aşağı yönlü revize ederken, küresel elektronik çöküşünün bir süre daha devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, bu yıl için satışlarda öngördüğü düşüşü yüzde 10'a yükseltti ve satış öngörüsü beklentilerin altında kaldı. Ayrıca, 2023 sermaye harcamasının alt sınırına doğru gelmesi gerektiği teyit edildi.

Yayın Tarihi: 20.07.2023 16:50
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

TSMC 2023 Gelir Görünümünü Aşağı Yönlü Revize Etti

TSMC 2023 Gelir Görünümünü Aşağı Yönlü Revize Etti

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), 2023 gelirine ilişkin görünümünü aşağı yönlü revize ederken, küresel elektronik çöküşünün bir süre daha devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, Apple Inc. ve Nvidia Corp. gibi şirketler için ana çip üreticisi olarak biliniyor. TSMC, bu yıl için satışlarda öngördüğü düşüşü yüzde 10'a yükseltti ve satış öngörüsü beklentilerin altında kaldı. Ayrıca, 2023 sermaye harcamasının alt sınırına doğru gelmesi gerektiği teyit edildi. Şirket, akıllı telefon ve bilgisayar talebindeki küresel düşüşün boyutuna dikkat çekti ve çeyreklik bazda kârda düşüş açıklaması yaptı. TSMC'nin net geliri yüzde 23 düşüşle 5,85 milyar dolar olarak bildirildi. Şirket ayrıca, yeni Arizona tesisinde üretim başlangıç tarihini 2025'e ertelediklerini duyurdu. TSMC'nin piyasa değeri 500 milyar dolara ulaştı.

Durgun Akıllı Telefon Sektörü Kazançları Etkileyebilir

Bloomberg Intelligence'nin tahminlerine göre, TSMC'nin ikinci yarıdaki kazanç patikası, durgunlaşan akıllı telefon sektörü nedeniyle hala aşağı yönlü olabilir. Şirket, pandemi sonrası ekonomik gerilemeyle birlikte küçülen akıllı telefon ve tüketici odaklı işinde marjları ve büyümeyi sürdürmekte zorlanıyor. Araştırma şirketi Canalys'e göre, küresel akıllı telefon sevkiyatları Nisan-Haziran döneminde yüzde 11 düştü ve bu altıncı düşüş oldu. Ancak yatırımcılar, TSMC'nin yapay zeka alanında ağır siklet olacağını düşünüyor. Şirketin en iyi müşterisi olan Nvidia'nın çipleri, yapay zeka ürünleri için önemli bir yere sahip.

Tayvan'ın İstikrarsız Konumu Endişe Yaratıyor

TSMC'nin geleceği, Tayvan'ın istikrarsız konumu ve artan Çin saldırganlığı nedeniyle endişe yaratıyor. Şirket, en gelişmiş çipleri kendi ülkesinde üretmeye devam etse de, üretim ayak izini çeşitlendirme çabalarını sürdürüyor. Ayrıca, Arizona ve Japonya'da yeni tesisler kurmak için yatırımlar yapıyor. TSMC'nin Arizona fabrikası, ABD tarafından oyun değiştirici olarak görülüyor.