Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türk Bankaları Arjantin Krizinden Ders Çıkarıyor

Türkiye'nin büyük bankaları, Arjantin'deki bankacılık sistemi örneğini çalışarak, ellerindeki son parametre olan tahvil portföyü için çözümler arıyor. Arjantin'de yaşanan ciddi ekonomik darboğaz ve enflasyon problemleri, Türk bankalarına ders niteliğinde.

Yayın Tarihi: 24.05.2023 15:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türk Bankaları Arjantin Krizinden Ders Çıkarıyor

Ekonomide Çanlar KKM İçin Çalıyor

İstanbul Portföy stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, Türkiye'nin büyük bankalarının Arjantin'deki bankacılık sistemi örneğini çalıştığını belirtti. Arjantin'de yüzde 100'ün üzerindeki enflasyon ve ülke ekonomisinde resesyona neden olabilecek problemler nedeniyle ciddi bir ekonomik darboğaz yaşanıyor. Bankaların ellerindeki son parametre olan tahvil portföyü için Arjantin örneğini çalıştığı belirtiliyor.

Kur Korumalı Mevduatın Durumu

Kur korumalı mevduatın (KKM) 2022 yılında bütçeye maliyeti 92,5 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, kur korumalı mevduatı saadet zincirlerine benzeterek “Sonuna doğru yaklaşılıyor” dedi. Kara, toplam mevduatın 120 milyar dolara çıktığını belirterek temmuz sonrası her hafta 8-10 milyar dolarlık geri dönüş olacağını söylemişti.

Arjantin Krizi

Arjantin’de hükümetin fiyat dondurma, sermaye kontrolleri ve çoklu döviz kuru gibi stratejileri peso üzerindeki baskıyı yatıştıramazken ülkede şubatta yıllık 102,2 ile 30 sene sonra ilk kez üç haneli enflasyon görüldü. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin hükümeti yerel para birimi pesonun değer kaybetmesiyle ihracat yapan şirketlere dövizlerini Arjantin'e getirme zorunluluğu uygulamış; yerel şirketler ve bankaların döviz alımı kısıtlanmıştı. Yıl sonuna kadar döviz bozduracak ve yurt dışına yabancı para gönderecek bankalar ile ihracat yapan şirketler, Arjantin Merkez Bankası'ndan izin almak zorunda. Aynı zamanda bankalarındaki hesaplarından dolar çekecek bireylere de aylık 10 bin dolar sınır getirilmişti.