Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye Otomobil Pazarında Haziran Ayı Rekoru

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında Haziran ayında rekor bir satış gerçekleşti. İlk 6 aylık satışlar 550 bin adedi aştı ve yılın kalanında da güçlü ivme ve tempo bekleniyor. Ancak, kredi bulma zorlukları ve fiyat artışları sektörü etkilemeye devam ediyor.

Yayın Tarihi: 03.07.2023 10:54
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye Otomobil Pazarında Haziran Ayı Rekoru

Türkiye Otomobil Pazarında Haziran Ayı Rekoru

Yılın ilk 5 ayında Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60.5 oranında artarak 445 bin 6 adet olarak gerçekleşmişti. Bu güçlü temponun, Haziran ayında da devam ettiğini vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, “Sıfır kilometre araç pazarının Haziran ayında 9 günlük bayram tatiline rağmen yaklaşık 110 bin adedin üstünde bir sonuçla kapanmasını öngörüyoruz. Tüm zamanların en yüksek haziran ayı satışıyla birlikte ilk 6 aylık satışlar 550 bin adeti aşmış olacak” dedi.

Gelmiş geçmiş en yüksek Haziran ayı pazarının, 2016’da 91 bin adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Hüsamettin Yalçın, “Haziran’da, gerek bayram tatiline gerekse de otomotiv sektörü genelinde tedarik problemini tam olarak aşılamamış olmasına rağmen, özellikle bazı markaların gösterdiği ekstra performans sayesinde rekor sonuca imza atılacak. 2016’daki Haziran ayı pazar rekoru 2023 yılında çok yüksek bir adetle kırılacak” ifadelerini kullandı.

1 milyon aşılabilir

Yılın kalanı için de düşüncelerini aktaran Yalçın, “Yılın ilk yarısındaki güçlü ivme ve tempo 2. yarıda da devam edip, Cumhuriyetimizin 100. yaşında toplam pazarın 1 milyon barajını rahatlıkla geçmesini bekliyoruz” dedi. Kredi bulmada yaşanan zorluklar nedeniyle hem sıfır kilometre hem de 2. elde tüketicilerin peşin alıma devam ettiğini söyleyen Hüsamettin Yalçın, “Enflasyon, faiz ve kur üçgeni birbirleriyle dengede olmadığı ve süreç vergisel olarak desteklenmediği sürece ne 0 km araç fiyatları ne de 2. el araç fiyatları düşer. Ocak ayından bu yana 0 km araç fiyatlarında yüzde 30, ikinci el araçlarda ise yüzde 80 oranında fiyatların arttığını da göz ardı etmemek gerekiyor” diye konuştu.

ÜRETİM MALİYETİ DE KATLANDI

Öte yandan otomotiv sektöründe fiyatlar sadece arz ve talebe dayalı değil maliyet kanalı yüzünden de artıyor. Son birkaç yıldaki çip krizinin de etkisine değinen MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı “Yedi yıl önce motor-donanım seviyesine göre fiyatı 15-25 bin avro olan, endüstri için sembolik diyebileceğimiz VW Golf, 2023 yılında 30 bin avro ile 70 bin avro seviyesine çıktı. Bu otomobilin üretim maliyeti ortalama yine donanım-motor-şanzımana göre 8 ile 15 bin avro aralığındaydı. Bugün bu maliyet 15-35 bin avro çıkmış seviyede.” dedi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARI ÜCRETSİZ DENEYİN!

Türkiye’de ilk kez 2019 yılında düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası’nın dördüncüsü, 9-10 Eylül 2023 tarihleri arasında, Yenikapı - İstanbul’da yapılacak. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) desteğiyle, Electric Hybrid Cars Dergisi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, otomobil ve teknoloji meraklıları hafta sonu boyunca, elektrikli araçları pist üzerinde deneyimleme şansı bulacak. Etkinlik, halka açık ve ücretsiz olacak. Katılım için kayıtlar, etkinlik günü alandaki kayıt masalarından veya elektriklisurushaftasi.com adresli web sitesi üzerinden yapılabilecek. “Duymak Yetmez, Denemek Gerek” sloganıyla gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında ayrıca TEHAD öncülüğünde 9 Eylül Dünya Elektrikli Araçlar Günü de kutlanacak. TEHAD Başkanı Berkan Bayram, “Elektrikli ve Hibrit Araçlar Sürüş Haftası’nın önceki 3 etkinliğinde 10 bine yakın katılımcı ile bu alandaki farkındalığın artırılması için önemli bir katkı sağladık.” dedi.