Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'de Sivrisinek Tehlikesi: Asya Kaplan Sivrisineği Hızla Yayılıyor

Ege ve Akdeniz'de hızla yayılan Asya Kaplan sivrisineği Türkiye için büyük bir tehlike oluşturuyor. Albopictus türü sivrisinek, diğer türlerden farklı olarak bahçe ve sokaklarda, saksı ve ambalajlardaki su birikintilerinin içinde kolayca üreyebiliyor. Yerel yönetimlerin mücadele yöntemlerine dirençli olan bu türün kontrol altına alınması zorlu bir süreç gerektiriyor.

Yayın Tarihi: 06.08.2023 14:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Türkiye'de Sivrisinek Tehlikesi: Asya Kaplan Sivrisineği Hızla Yayılıyor

Türkiye için Sivrisinek İstilası Tehlikesi

Ege ve Akdeniz’de hızlı şekilde yayılıyor. Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Şimşek, sivrisinek türleri arasında mücadele edilmesi güç olan Albopictus türü sivrisineğin, Ege ve Akdeniz'de hızlı şekilde yayılımını sürdürdüğünü söyledi.

Sivrisinek Türleri ve Yayılımı

Prof. Dr. Şimşek, Türkiye'de yayılımı bulunan sivrisinek türleri olan 'Culex Pipiens', 'Anopheles Sacharovi', 'Aedes Albopictus' ve 'Aedes Caspius' türleri üzerinde laboratuvar çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Bu türlerden halk arasında Asya Kaplan sivrisineği olarak bilinen 'Aedes Albopictus'un yayılımının dikkat çekici olduğunu bildiren Şimşek, Uzak Asya kökenli bu türün yaklaşık 10 yıl önce Yunanistan'dan Marmara'ya girdiğinin bilindiğini ifade etti.

Mücadele Yöntemleri ve Zorlukları

Türkiye'de yaygın diğer sivrisinek türlerine göre daha ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilen Albopictus türünün çok hızlı yayıldığını belirten Şimşek, yerel yönetimlerin uyguladığı sivrisinekle mücadele yöntemlerine dirençli bir türle karşı karşıya olduklarına işaret etti. Bu türün en son güneyde Muğla kıyılarında görüldüğünü belirten Şimşek, Asya Kaplan sivrisineğinin diğer türlerden farklı olarak bahçe ve sokaklarda, saksı ve ambalajlardaki su birikintilerinin içinde dahi kolayca üreyebildiğini ifade etti.

Üreme Alanları ve Kontrolü

Albopictus'un küçük su birikintilerinin olduğu her yerde yaşayabildiği için larva kontrolünün zor olduğunu belirten Şimşek, yerel yönetimler ve vatandaşların su birikintisi oluşumunu engellemesi, mevcut birikintilerde larva kontrolü yapması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Albopictus'un uluslararası atık lastik ticareti ya da dolaşımıyla yayıldığına yönelik bilgiler bulunduğunu da vurguladı.