
İyotlu Tuz ve Sağlık
İyotlu tuz, hormonlar için oldukça önemlidir. Tuz alımını tamamen kesmek durumunda ise iyottan mahrum kalabilirsiniz. Sonuç olarak sorunlu ve kuru bir cilt, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, kilo problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Tuz ve Sodyumun Rolü
Sodyum, diğer birçok fonksiyonun yanında vücuttaki sıvı dengesinin korunması için önemli bir mineraldir. Tuz, hücrelerin içinde ve dışında hatta kanda doğru miktarda suyun tutulmasına yardımcı olur.
Fazla Tuz Tüketiminin Zararları
Fazla tuzlu bir beslenme şekli benimsendiğinde kemiklerde zayıflama ve hatta kırılma riski ciddi oranda artıyor. Ayrıca fazla tuz, kemiklerde deformasyonlara neden olur. Tuz tüketiminin sebep olduğu hastalıkların başında ise böbrek rahatsızlıkları geliyor.
Tuz Tercihi ve Uzmanların Önerileri
Deniz tuzu, kaya tuzu, himalaya tuzu ve yöresel tuzlar arasından mineral içeriği en zengin olanın tercih edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Ancak birçok isim bu konuda farklı noktalarıyla tuzu değerlendirdiğinden farklı öneriler de çıkabiliyor.
Tuz Tüketiminin Azaltılması
Bugünlerde tuz tartışmaları yeniden gündemde. Kaya, Himalaya gibi tuzların organik ve sağlığa faydalı olduğu yönünde görüşler var. Oysa her iki tuzun da rafine tuzdan bir farkı yok. Dolayısıyla tuz tüketiminin çok fazla olduğu ülkemizde en sağlıklı yol, tuz tüketimini azaltmaktır.
Tuz Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Tuz tüketimi hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, felçler, mide kanserleri, böbrek yetersizliği, kemik erimesi ve insülin direncine yol açabilir. Bu nedenle günlük tuz alımının kontrol altında tutulması önemlidir.
Tuz Tüketimini Azaltma Yolları
Tuz tüketimini azaltmak için baharat ve aroma sağlayıcıları tercih edebilir, tuzsuz ekmek ve tuzsuz ürünleri tercih edebilir, konservelerden, turşudan ve işlenmiş ürünlerden uzak durabilir, etiket okuma alışkanlığı edinebilir ve ev yapımı yemekleri tercih edebilirsiniz.