
Uzmanların uyarısı
Hava sıcaklığındaki farkın çok olması, üst solunum yolu hastalıklarını artırdı. Doktorlar, bazı belirtilerin hastalık habercisi olduğunu ifade ederek, antibiyotik konusunda çok kritik uyarılarda bulundu. İşte yapılması gerekenler...
Hava sıcaklığındaki değişim
Prof. Dr. İsmail Balık, hava sıcaklığındaki değişimin, hastalık sıklığının artmasında önemli bir etken olduğunun altını çizerek, Havanın ısınıp soğuması, yağmur gibi değişkenlik, viral enfeksiyonların görülmesini kolaylaştırabiliyor dedi. Bu artışın olağanüstü ve endişe verici bir durum olmadığını vurgulayan Balık, sözlerine şöyle devam etti: Bu beklenmeyen bir durum değil.
Virüs kaynaklı enfeksiyonlar
Balık, ortamda birden çok viral enfeksiyon bulunduğunu belirterek, Şu an grip (influenza) başta olmak üzere Covid-19, grip ve soğuk algınlığına benzer bulgular gösteren Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV), solunum yollarını ve bağırsak sistemini enfekte eden virüs olan adonavirüsler, nezle vakalarının büyük bir kısmından sorumlu olan Rinovirüs ve diğer koronavirüsler gibi solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyonların hemen hemen tümünü görüyoruz bilgisini verdi.
Antibiyotik kullanımı
Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımının yan etkilerine ve antibiyotik direnci gelişmesine yol açtığını belirten Balık, virüs kaynaklı solunum yolu enfeksiyonlarında kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Kişisel tedbirler
Balık, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada, Covid-19 salgın dönemindeki maske-mesafe-hijyen tedbirinin bir davranış biçimi haline gelmesinin önemini vurguladı. Öksürük, hapşırık devam eden kişilerin mümkünse bir hafta kadar kendini olabildiğince izole etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.