Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Vücudu Çökerten Gıda: Rafine Şeker

Uzmanlar, rafine şekerin sağlıksız beslenme ve birçok kronik hastalığa yol açabileceğini belirtiyor. Rafine şeker, obezite, diyabet, kalp hastalıkları, karaciğer bozukluğu, Alzheimer hastalığı, depresyon, kaygı, sivilce ve kırışıklık gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Rafine şeker sofra şekeri, hazır reçel ve marmelat, hazır içecekler, hazır dondurmalar, konserve gıdalar, soslar ve paketli ürünler gibi birçok yiyecekte bulunabilir.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 15:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Vücudu Çökerten Gıda: Rafine Şeker

Vücudu çökerten gıda ortaya çıktı

Zararlar saymakla bitmeyen ve adeta vücudu çökerten rafine şekerin her mutfakta olması korkuttu. Uzmanlar rafine şekerle ilgili uyarılarda bulundu. Sağlıksız beslenmenin birçok hastalığa sebep olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

RAFINE ŞEKER NELERDE VAR?

Rafine şekeri en çok sofra şekeri, hazır reçel ve marmelat, ekmek mayalamada, hazır içecekler, hazır dondurmalar, konserve gıdalar, soslar ve paketli ürünler gibi yiyeceklerde bulabiliriz. Bebek mamalarında bile şeker olabiliyor. Bu yüzden gıda paketlerinin içindekiler kısmını iyi incelemek lazım.

RAFINE ŞEKER TÜKETMNENİN ZARARLARI

Rafine şeker yapılan açıklamaya göre tip 2 diyabet, kalp sorunları, karaciğer hastalığı, Alzheimer hastalığı, depresyon, kaygı ve akne ve kırışıklık dahil birçok soruna yol açıyor.

DEPRESYONU TETİKLİYOR

Sağlıklı bir diyet ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilirken, ilave şeker ve işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyet, ruh hali ve duygulardaki değişikliklere katkıda bulunabilir. Hatta depresyon geliştirmeye neden olur. Fazla şeker ve aşırı işlenmiş gıdalar hem erkeklerde hem de kadınlarda depresyon riskini artırabilir.

FAZLA KİLO VE OBEZİTEYE YOL AÇIYOR

Obezite oranları dünya çapında artıyor ve kanıtlar, genellikle şekerle tatlandırılmış içeceklerden eklenen şekerin obeziteye önemli bir katkıda bulunduğunu gösteriyor. Gazlı içecekler, meyve suları ve tatlı çaylar gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, bir tür basit şeker olan fruktoz ile yüklenir. Fruktoz tüketmek, nişastalı yiyeceklerde bulunan ana şeker türü olan glikozdan daha fazla açlığınızı ve yiyecek arzunuzu artırır. Özellikle şekerli içeceklerden çok fazla ilave şeker tüketmek kilo alma riskinizi artırır ve iç organlarda yağ birikmesine neden olabilir.

KARACİĞER YAĞLANMASINA YOL AÇIYOR

Yüksek fruktoz alımı, sürekli olarak artan yağlı karaciğer riski ile ilişkilendirilmiştir.

HÜCRELERİ YAŞLANDIRIYOR!

Çok fazla şeker yemek, hücresel yaşlanmayı artıran telomerlerin kısalmasını hızlandırabilir.

KIRIŞIKLIKLARIN OLUŞUP BELİRGİNLEŞMESİNE SEBEP OLUYOR

Şekerli yiyecekler, cilt yaşlanmasını ve kırışıklık oluşumunu hızlandırabilen AGE'lerin üretimini artırabilir.

KANSERE YOL AÇABİLİYOR

Aşırı şeker tüketimi tüm kanser türleri için risk faktörlerinden biri olan obezite, insülin direnci ve iltihaplanmaya yol açabilir.

SİVİLCE VE AKNEYE NEDEN OLUYOR

Yüksek şekerli yiyecekler androjen salgısını, yağ üretimini ve iltihabı artırabilir ve bunların tümü akne geliştirme riskinizi artırabilir.

DİYABETE SEBEP OLABİLİR

Aşırı şeker tüketimi, tarihsel olarak artan diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir.

KALP HASTALIKLARINA YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Şeker oranı yüksek yiyecekler tüketmek dünyada bir numaralı ölüm nedeni olan kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.