Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yapay Zeka ile Beyin Aktivitesinin Okunması: Fırsatlar ve Tehditler

Japon araştırmacılar, MRI görüntülerinden beyin aktivitesini okuyabilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu model, yalnızca bir kişinin gördüğü görüntüleri üretebiliyor ve hayalleri veya rüyaları çözme yeteneğine sahip değil. Teknoloji liderleri, Yapay Zeka'nın genel olarak oluşturduğu risklere yönelik endişeleri artırarak, bu tür bir teknolojinin gelişiminin durdurulmasını talep etti. Araştırma, Yapay Zeka'daki hızlı ilerlemelerle birlikte, teknoloji topluluğunda büyük bir ilgi uyandırdı.

Yayın Tarihi: 07.07.2023 19:16
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yapay Zeka ile Beyin Aktivitesinin Okunması: Fırsatlar ve Tehditler

Japon Araştırmacıların Yeni Buluşu

Osaka Üniversitesi'nden Sinirbilimci Yu Takagi ve ekibi, Almanya'da geliştirilen Stable Diffusion AI modeli kullanarak, MRI görüntülerinden beyin aktivitesini okuyabilen bir yapay zeka modeli geliştirdi. Bu model, test konularının beyin taramalarını analiz ederek, orijinaline benzer yüksek kaliteli görüntüler oluşturabiliyor.

Hayalleri ve Rüyaları Çözme Yeteneği Yok

Takagi'nin vurguladığı gibi, bu aşama zihin okumayı temsil etmiyor. Yapay zeka, yalnızca bir kişinin gördüğü görüntüleri üretebiliyor. Bu teknoloji, hayalleri veya rüyaları çözme yeteneğine sahip değil.

Teknoloji Devlerinden 'Durdurun' Çağrısı

Teknoloji liderleri, Yapay Zeka'nın genel olarak oluşturduğu risklere yönelik endişeleri artırarak, bu tür bir teknolojinin gelişiminin durdurulmasını talep etti. Bu çağrıda bulunanlar arasında Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Apple'ın eş kurucusu Steve Wozniak da bulunuyor.

Kötüye Kullanım Tehlikesi

Takagi, zihin okuma teknolojisinin kötü niyetli kişiler tarafından kötüye kullanılma olasılığına dikkat çekerek, gizlilik meselelerinin önemine vurgu yaptı. Bu durumun gerçekleşmemesi için üst düzey tartışmaların olması gerektiğini belirtti.

Teknoloji Dünyasında Heyecan Yarattı

Yapay Zeka'daki hızlı ilerlemelerle birlikte, Takagi ve Nishimoto'nun araştırması teknoloji topluluğunda büyük bir ilgi uyandırdı. Bu ilerlemeler arasında, bir kullanıcının isteklerine yanıt olarak insan gibi konuşma üreten ChatGPT'nin yayınlanması da bulunuyor.