Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yastık altında altın saklayanlar kaçırmasın! Yarın büyük gün

Küresel piyasalar altın fiyatlarında ciddi bir artışa hazırlanırken ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimini beklerken, açıklamada şöyle denildi: "Faiz indirimine dair güvenin kazanılması beklenenden daha uzun sürecek." Bu açıklama altın sahiplerini dehşete düşürse de emtia piyasalarında ne olacağı yavaş yavaş netleşiyor.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 13:15
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 13:15

Yastık altında altın saklayanlar kaçırmasın! Yarın büyük gün

Küresel krizin ardından uluslararası yatırımcıların yeniden yöneldiği güvenli liman altın, son aylarda parlayan yıldız haline geldi.

Altın fiyatlarında son haftalarda yaşanan şok edici yükselişin etkisiyle kısmen düşüş yaşayan altın, 2024 yılının geri kalan dört ayında varlık sahiplerinin en çok güldüğü yatırım aracı oldu. Altın fiyatlarının yeniden ne zaman yükseleceğine dair sorular var ancak küresel emtia fiyatları üzerinde en fazla etkiye sahip kurum olarak dikkat çeken ABD Merkez Bankası, altın sahiplerini endişelendirecek açıklamalarda bulundu.

FAİZ İNDİRİMİ YAPILMAYACAK"

ABD faizlerinin 5,25-5,50 civarında olması altın üzerindeki baskıyı uzun süre devam ettirecek. Fed Başkanı Jerome Powell, konuşmasında bu toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapılmamasının nedenlerini açıklayarak, "Faiz indiriminin kazanması için güvenin oluşması beklenenden daha uzun sürecek" diyerek, altın üzerinde baskı oluşturduğunu ileri sürdü.

Yastık altında altın saklayanlar kaçırmasın! Yarın büyük gün

Bu açıklamalar altının ons tarafını önemli ölçüde etkiliyor, bu da gram ve çeyrek altının fiyatını etkiliyor.

Kapalıçarşı piyasa uzmanı İslam Memiş, toplantıda faiz oranlarının sabit kalmasının normal olduğunu söyleyerek ABD Merkez Bankası'nın 2024'te faiz indirimi yapamayacağı uyarısında bulundu.

Fed'in 2024'e kadar yılın ilk birkaç ayında toplam altı kez faiz indirimi yapması bekleniyor, ancak bu senaryonun özellikle 2024'ten itibaren altının rekor bir yükselişe geçmesinin "kesin" olduğuna inanıyor. Memiş, orta ve uzun vadede altının fiyatının yükselişini sürdüreceğini söylerken, mevcut ons başına 2.325 dolar olan altının fiyatının 2.280 dolara düşebileceği uyarısında bulundu.

İslam Memiş, 2.280-2.380 dolar aralığında yer alan altın fiyatının hangi yönde çıkış yapacağının yarın netleşeceğini ve piyasanın Fed'in kararına vereceği tepkinin gelecekteki gelişmeleri belirleyeceğini açıkladı.